vheinonen802

Niinistö syystä huolissaan rahan määrän kasvusta

Jo vuosia siitä on puhuttu ja kirjoitettu, miten rahatalous on jakaantunut reaalitalouteen ja virtuaalitalouteen. Velkaa ja velalla tuotettua rahaa on maailmassa kaikkein eniten. Sen katteena ovat ainoastaan tuotto-odotukset, ei mitään muuta. Virtuaalitalous elää omaa elämäänsä ja paisuu hallitsemattomasti. Tästä presidentti Niinistö puhui tänään (12.10).

Tärkeän yksityiskohta nykyisessä rahataloudessa on, ettei valtiovalta enää hallitse rahataloutta. Valtio ei voi luoda rahaa, se ei voi devalvoida tai revalvoida, koska kierrossa olevan rahamäärän hallinta on yksityistetty pankeille. Uutta rahaa luovat pankit antamalla lainaa. Kaikki raha on jonkin velkaa ja toisen saatavaa

Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki kierrossa oleva raha on jonkun ottamaa ja kuluttamaa velkaa. Ei ole olemassa sellaista määrää työtä, tuotantoa, leikkauksia, yksityistämistä, veronkorotuksia jne. joilla tilannetta voitaisiin muuttaa. Syynä on rahan syntymekanismi.

Reaalitaloudesta irtautunut rahatalous on ainakin viisinkertainen reaalitalouteen verrattuna. Ongelma on siinä, ettei virtuaalisen osake- tai rahastosijoituksen, pankkitalletuksen ja muun omaisuuden todellista arvoa tiedä kukaan. Onko sitä olemasskaan?

Normaalijärjellä näyttää selvältä, että kaikki virtuaaliomaisuus ja pääoma, jolla ei ole vastinetta reaalitaloudessa, on arvotonta. Kuitenkin juuri tuo arvoton massa kasvaa kaikkein nopeinten. Sijoittajat tekevät toinen toistaa hienompia kauppoja monenmuotoisilla futuureilla. Niiden ympärillä pyörii omanlaisensa suurteollisuus. Sen ainoana tehtävänä on kasvattaa oletettuja talousarvoja, jotka ovat ajat sitten irtautuneet todellisuudesta. Noilla arvoilla ei tuoteta yhtikäs mitään.

Nokkela ja onnekas sijoittaja voi hankkia kasinotaloudessa myös aitoa omaisuutta huomattavia määriä, kun vain älyää ajoissa irtautua ja sijoittaa mielikuvaomaisuutensa johonkin reaaliomaisuuteen ennen kuin se häipyy bittiavaruuteen. Tämä on varmaakin syynä siihen, ettei pelitalouteen puututa. Kaiken tämän virtuaalitalouden koko ylläpidon maksaa reaalitalous virtuaalitalouden korkoina. Se on rasite, josta on päästävä eroon.

Toivon, että muutkin presidentin lisäksi kantaisivat huolta rahajärjestelmästä, jolle mikään yksittäinen valtio ei mitään mahda.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Jossakin joku pankinjohtaja antanut lainaa löysin vakuuksin... jos ongelman tiivistäisi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Valtio ei voi luoda rahaa, se ei voi devalvoida tai revalvoida, koska kierrossa olevan rahamäärän hallinta on yksityistetty pankeille"

Suomessa tämän muutoksen suoritti soiaalidemokraattinen presidentti Mauno Koivisto ja tukena kokoomus sekä keskusta. Tarkoituksena on yksityistää kaikki yhteiskunnalliset toiminnot ja aika pitkälti ovat onnistuneet.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Koska raha on velkaa, niin Saulin sanoma, että maailmassa on liikaa rahaa tarkoittaa liikaa velkaa.

Nurinkurista on, että rahaa on liikaa ja silti köyhyys on olemassa edelleen, koska suurimmat rahamiehet ovat eniten velkaantuneet;)))

Toisaalta demarit ovat huonosti hoitaneet leiviskänsä, kun puhuvat pienen ihmisen asialla olemisesta, mutta eivät tee mitään eriarvoisuuden poistaiseksi. Samalla tavalla makaavat entiset demariedustajat sopeutumiseläkkeellä kuin porvariedustajatkin;)))

Kellään ei enää ole selkärankaa, mutta rahaa on silmät korvat täyteen, kuten ay-liikkeellä.

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Ari, jospa paneutuisit hieman tarkemmin rahan nykyiseen luontimekanismiin, niin huomaat, ettei siinä millään puolueella enää ole osuutta. Se aika oli ja meni, kun tähän uuteen järjestelmään siirryttiin. Se oli Koiviston presidenttikautena. Yksi suuri virhe siinä toteutui saman tien. Siirtymävaihetta ei valvottu mitenkään ja sehän johti villiin vakuudettomaan luotonantoon. Lamahan siitä seurasi ja sarja konkursseja. Tilannetta vielä pahennettiin, tukemalla pankkeja, eikä velallisia.

Tämä sama perustilanne johti erokriisiin ja Kreikan tukitoimiin. Nyt Italia on siinä kiikulla, kestääkö vai ei. Kaikessa tässä on takana se, ettei luotoilla ole kunnon vakuuksia. Sitä en tiedä, opitaanko valvontaa koskaan. Pankeilla itsellään ei tätä taitoa, eli riittävää omavalvontaa, ei ainakaan ole. Siitä esimerkkinä olkoot vaikka Danskepankin toiminta pimeillä rahamarkkinoilla.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

No se Koiviston presidenttikausi on oikeastan vain yksi vaihe tässä prosessissa missä rahaa irroitettu reaalitaloudesta.

Ennen se raha oli jokin standardisoitu hyödyke, kuten kaakaopapu, riisi, vilja tai oravannahka ja ihan sitä metallia itsessään kuten kuparia, hopea, kulta jne.

Siinä sitten tullut paperista leikkirahaa ja samaa kultakolikkoa alettu lainaamaan paperirahana kymmenneen kertaan ja jossain kohtaa irroitettiin raha kultakolikoista. Tämä prosessi on jatkunut hyvin pitkään.

Kyllähän se raha pitäisi sitoa johonkin konkreettiseen takaisin vielä kun ihmiset uskovat että sillä jotain arvoa olisi.

Työaika on yksi hyvin konkreettinen mittari mutta kai se voisi olla vaikka aika itsessään.

Ilmastonmuutoksessa puheeksi tuleet päästökaupat tuo mieleen se, että kun biologinen elämä koostuu hiilestä niin hiili itsessään on varsin abstrakti mittari.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Pankkijärjestelmä tervehtyisi automaattisesti mikäli valtio lakkaisi tukemasta pankkeja ts. annetaan vain pankkien kaatua kriisien sattuessa, tällöin pankkien riskitietoisuus palautuisi ja luotonluonti tervehtyisi.

Teknisesti helppoa, mutta poliittisesti vaikeaa/mahdotonta, siksi tässä nyt vain odotellaankin seuraavaa kriisiä, joka tälläkertaa onkin rahajärjestelmäkriisi EKP:n konstien jo loppuessa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ei toimi.

Pankki kun kaatuu niin konkurssilaki vähän semmoinen, että sitten kynitään sinne konkurssipesään kaikki mitä saadaan. Velathan maksetaan pois eikö niin?

Eli käytännössä pankille velkaa oleville laitetaan konkurssiuhkaista maksua tai peritään ulosotto teitse ja loput saatavat sitten myydään armottomille perintäyhtiöille.

Siksi yhden pankin meneminen nurin vie aika paljon muutakin yhteiskuntaa nurin kun ihmisillä tuppaa olemaan pankeille velkaa asuntolainojen ja yrityslainojen muodossa.

Onhan niissä luottosopimuksissa niitä pykäliä sitten että tietyissä olosuhteissa luotto pitää maksaa kokonaisuudessaan takaisin. Sattuneesta syystä pankit haluavat niille lainoilleen vakuuksia. Ne vakuudet ovat olennaisesti pankin ellei satu olemaan perstaskussa rahaa maksaa sitä pois jos tarve tulee.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mekanismit joilla rahaa poimitaan köyhien taskuista on kaikkien tiedossa, mutta kuka nyt selkeitä tulovirtojaan tyrehdyttäisi.

https://www.paivanlehti.fi/ay-liike-on-riistanyt-j...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ohhoijaa..alle 5% tekijä asuntomarkkinoilla taas kaiken pahan aiheuttaja.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Katselin illalla järkyttävän dokkarin Lehman Brothersin konkurssista.

Pankin toiminta oli aivan selkeästi rikollista, eikä varmastikaan ollut ainoa laatuaan.

On tietysti myös luonnollista, että ketään ei tuomittu, eikä ongelmille olla tehty yhtään mitään. Päinvastoin Trump on edelleen vapauttanut pankkien toimintamahdollisuuksia.

https://areena.yle.fi/1-4530065

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Yksi keino, jolla nykyiseen villiin rahatalouteen saataisiin järjestystä, on erottaa pelaaminen ja yhden lajin vedonlyönti, eli futuurikaipat varsinaisesta pankkitoiminnasta ja siirtää se selkeästi pelitoiminnaksi. Pankit voisivat sitä edelleen harrastaa, mutta erillään muusta pankkitoiminasta, joka olisi sitä perinteistä lainoitusta ja talletusten vastaanottoa.

Kaikki, joka olisi jotain muuta, pitäisi laittaa kohtuullisen kovalle verolle. Ehkä tuollainen 5 - 15 prosenttia liikevaihdosta olisi sopiva - siis liikevaihdosta, ei voitosta ja sen maksaisivat kaikki pelaajat hävisivät tai voittivat, eikä näitä voittoja ja menetyksiä saisi yhdistään mihinkään. Se olisi oma erillinen rahojen kayttöalue, jota missään nimessä ei saisi tukea mitenkään.

Jos tämä idea pannaan käytäntöön, olisi hyvin mielenkiintoista seurata, mille tasolle yhteiskunnna verotulot sitä kautta nousisivat ja missä määrin voitaisiin kaikkea muuta verotusta keventää.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Tuo jako pitäisi ehdottomasti totetuttaa.

Itse erottaisin myös käteis- ja säästötilit toisistaan. Kaikki käteistilit voisivat olla Suomen Pankissa ja niillä olisi rajaton talletussuoja. Säästötilejä pankit voisivat käyttää luotonluonnin vähimmäisvarantovaatimuksen täyttämiseen. Ja tietysti täysin omalla riskillä ilman valtion "takuuksia".

--

Talousdemokratian vastaava aloite:

Sähköinen käteinen

Keskuspankkireservit ovat käteisen sähköinen muoto, jota voi pitää hallussa ainoastaan keskuspankissa olevalla tilillä. Nykyisin lähinnä pankeilla ja valtiolla on tili keskuspankissa. Keskuspankkitilin avaamisen salliminen kaikille mahdollistaa jokaiselle keskuspankkireservien hallussapitämisen. Koska pankit voisivat edelleen luoda rahaa, sähköinen käteinen on käytännössä rahareformin kevytversio

http://talousdemokratia.fi/sahkoinen-kateinen/

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Kiitos. On mukavaa huomata, että rahamarkkinoiden selkeytystä ajattelee useampi henkilö ja taho. En todellakaan ole yksin.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #15

Kyllä meitä tilanteesta huolestuneita löytyy, vaikka julkisuudessa raha- ja pankkijärjestelmän ongelmista ei juurikaan puhuta. Hienoa, että Niinistö nosti nyt asiaa esille.

Kunhan eurokriisi vielä nostaa päätään, niin rahakeskustelu saa uutta vauhtia. Italiaa ei voi lakaista maton alle, vaan konflikti tulee lähiaikoina pahenemaan.

Jenkki-taloustubettajista seuraan mm: Gregory Mannarino, Peter Schiff ja Michael Pento.

Bloggareista talousguru Martin Armstrong tuntuu olevan hyvin ajan hermoilla:

https://www.armstrongeconomics.com/

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Nyt en ihan ymmärrä. Jos minä omistan 100% autostani tai vaikka 5% jostain yrityksestä tai 20% jostain kiinteistöstä niin mistä liikevaihdosta se vero lähtee? Kaikkien näiden arvo voi muuttua.

Säästö ja sijoitus tulisi kyllä pitää erillään luottopankeista, niiden pitää olla eri yrityksiä, eri ihmiset töissä, eri hallitukset ja eri rakennuksessa.

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Matti Karnaattu, rajaus on aina hankalaa. Yksi selkeä raja on kuitenkin siinä, että jos ostetaan mitä tahansa osakkeita tai osuuksia määrä-ajaksi ja samalla ennakkoon sovitaan hinta, jolla ostaja lunastaa osuutensa, eli tehdään futuurikauppa. Silloin ei kaupan arvo on alunalkaen pimennossa. Hinta on, mikä sovitaan, mutta muuta ei tiedossa tarvitse olla, eikä ole.

Oma esityksesi, että "Säästö ja sijoitus tulisi kyllä pitää erillään luottopankeista, niiden pitää olla eri yrityksiä, eri ihmiset töissä, eri hallitukset ja eri rakennuksessa." on käyttökelpoinen. Tavoitteena on, että pelaaminen erotetaan muusta pankkitoiminnasta.

Toimituksen poiminnat