Kestääkö Sipilän hiekkalaatikko?

Pääministeri Sipilä pahoitti mielensä, kun kolme Kokoomuksen naiskansanedustajaa ei suostunut tukemaan hallituksen esitystä ulkoministerin luottamuksesta ja sen päälle vielä moittivat häntä painostuksesta äänestämään Soinin luottamuksen puolesta.

Sipilä nosti luottamuksen puutteen ensiksi esille puolueessaan ja moitti Kokoomusta siitä, ettei se mitenkään rangaissut lipeäjiä. Sipilälle ryhmäkuri on tärkeämpi kuin kansanedustajien laissakin määritelty oikeus omaan mielipiteeseen ja sen ilmaisuun. Sipilä piti tapausta niin tärkeänä, että siitä pidettiin hallituspuolueiden välinen sovintokokous, jonka jälkeen tiedotettiin, että asia on selvitetty ja hallitus palaa normaaliin päiväjärjestykseen.

Kokoomuksen taholta on annettu ymmärtää, että se riita oli siinä, eikä tarvetta lisäkeskusteluille ole , mutta eipä asia ollutkaan loppuun käsitelty. Keskusta ja Siniset pitävät vielä jälkikokouksen, johon Kokoomus ei osallistunut, koska sen mielestä asia oli jo loppuun käsitelty.

Tämän illan uutisissa Keskustan ryhmäjohtaja Kaikkonen ilmoitti, että nyt on aika rauhoittua, joten erimielisyydet Keskustan ja Kokoomuksen välillä on toistaiseksi haudattu. Nyt etusijalla on toinen, mutta sitäkin ja ehken vakavampi aihe: Sote pitää saada maaliin ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

Vaikeuksia on varmasti, kun kaiken pitäisi mennä Sipilän sanelun mukaan. Se ei käy. Sipilällä ei ole tarpeeksi asiantuntemusta, eikä hän tähän mennessä ole uskonut asiantuntijoiden neuvoja. He eivät Sipilän luottoporukkaan kuulu siksi, että heillä on ihan aitoja omia mielipiteitä.

Näillä eväillä sote jää kesken ja suurin syy siihen on Sipilän järjestämä hiekkalaatikkoleikki. Kansanedustajilla on ihan lakiperäinen oikeus olla sitä mieltä kuin ovat. Se tosiasia on liikaa Sipilälle ja siksi hän äkäilee, kun ei voikaan määräillä toisen hallituspuolueen edustajia toimimaan juuri hänen määräystensä mukaan ja kehtaavat vielä syyttää häntä painostuksesta.

Sipilä on ajanut itsensä todella ahtaaseen rakoon. Hallituksen pitäisi pysyä kasassa ja toimintakykyisenä. Kasassa se varmaan pysyykin, mutta täysin toimintakykyinen se ei ole enää pitkiin aikoihin ollut. Kokoomuksen kolmen naisedustajan poikkeaminen Sipilän sanelulinjalta hiertää varmasti hallituspuolueiden välejä pitkään, vaikka ulospäin aivan varmasti muuta vakuutellaan.

vheinonen802
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Toimittaja, eläkkeellä. Seuraan maailman tapahtumia ja otan kantaa asioihin sen mukaan, mikä minusta oikealta tuntuu,

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu