vheinonen802

Halla-ahon ohjelma mahdoton

Halla-aho on määrittänyt Perussuomalaiset puolueeksi, jonka tavoitteena on, että Suomi huolehtii vain suomalaisten hyvinvoinnista. Tavoite on jo lähtökohdiltaan ristiriitainen. Jos pidetään huolta vain suomalaisista, pitäisi määrittää, keitä he ovat. Olisivatko he Suomessa syntyneiden suomenkielisten vanhempien lapset. Eikä sitten muita.

Mihin kuuluvat ruotsinkieliset suomalaiset, saamelaiset, romanit ja täällä vakinaisesti asuvat venäläiset ja kaikki muutkin ulkomaalaistaustaiset, joita kaikkineen on ehkä kolmasosa Suomen nykyisestä väestöstä? Oletan, että suurin osa heistä on Suomen kansalaisia. Määrää on mahdoton määrittää, kun kukaan (Ei Halla-ahokaan) ei ole määrittänyt, ketkä loppujen lopuksi hyväksyttäisiin suomalaiseksi.

Halla-ahon kunniaksi on todettava, ettei hän mitenkään peittele rasistista ihmiskäsitystään. Varmasti asenne vetoaa pieneen ihmisryhmään, mutta samalla kammottaa vähänkin laajemmin ajattelevia. Ensi kevään eduskunta valeissa se nähdään, miten laaja kannatus on puolueella, joka rajaa toimintansa vain suomalaisten etujen ajamiseen. Käytännössä se on mahdotonta, kun täällä on vuosisatoja asunut, mitä erilaisimpia ihmisiä, jotka  taustastaan huolimatta kokevat olevansa suomalaisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (215 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jos pidetään huolta vain suomalaisista, pitäisi määrittää, keitä he ovat."

Aika helppo määritelmä eli Suomen kansalaisia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hyvä määritelmä, mutta sitten tulemme kysymykseen kuinka Suomen kansalaisuus on mahdollista saavuttaa. Ja sen kysymyksen kohdalla ajaudumme samaan ongelmaan persuja koskien.

Lisäksi on syytä ymmärtää, että ihmisinä haluamme huolehtia toisista ihmisistä, myös pakolaisista, jotka ovat paenneet kuolemaa ja hätää. Eivätkö persut tätä halua?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Hyvä määritelmä, mutta sitten tulemme kysymykseen kuinka Suomen kansalaisuus on mahdollista saavuttaa."

Eikähän tuo ole määritelty Suomen laeissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #19

Viranomaiset käyttävät lain puitteissa niin suurta valtaa tuossa päätöksenteossa, että lailla ei juurikaan ole painavuutta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #22

Väitätkö, että viranomaiset rikkovat lakia?

Mervi Eskelinen

Perussuomalasiet haluavat huolehtia toisista ihmisistä. Perussuomalaiset kantavat huolta Suomen kärsivistä ihmisistä. Heitä ovat mm. osa vanhuksista, asunnottomat, pienituloisia.

Tuo ilmauksesi paenneet kuolemaa ja hätää on ontuva. Suuri osa maahantulijoista eivät ole kärsineet hätää tai pelänneet kuolemaa. He ovat elintasopakolaisia. Miten tämä on niin vaikea ymmärtää?

En tähän nyt laita mitään linkkiä jos et usko minua. Käy katsomassa faktaa. Löytyy ihan vaikka tutustumalla maahantulon syyt.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #102

Virolaisia voisi nimitää elintasopakolaisiksi, koska he tulevat tekemään paremmin palkattua työtä Suomen rakennusprojekteihin.

Mutta pelkän Suomen sosiaaliturvan varassa ei täällä kylmässsä ja kolkossa pohjolassa kukaan etelämaalainen tunne elävänsä korkeassa elintasossa. Kyllä tulemisella aina on jokin muu syy.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #113

Juha,

sivuutit itse Mervin esittämät asiasyyt. Työperäinenkin maahanmutto on aiva eri asia kuin elintasopakolaiset, suomalaisten vähäosaisten em. johtuvat syrjimiset, monenmoiset uhkakuvat (vrt. Ruotsin tilanne), - koko suomalaisuudenkin mahdollinen syrjäytyminen, etc.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #113

Kun tuli noista virolaisista rakennusmiehistä puhetta, niin mitä mieltä olet siitä, kun isä asuu Suomessa ja äiti ja lapset Virossa, niin Suomi maksaa lapsilisät näistä lapsista Viroon?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #102

#102
Suuri osa maahantulijoista eivät ole kärsineet hätää tai pelänneet kuolemaa. He ovat elintasopakolaisia.
................

Väitteesi ei pidä paikkaansa.

https://yle.fi/uutiset/3-10383235

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #136

Juha,

päinvastoin: pitää suurelta osaltaan paikkansa: "suuri osa" - sensijaan Sipilän väite "suurin osa" - vaalit taas tulossa! - ei pidä paikkaansa, vaikkakin melkein puolet on kumpiakin:

"Väitteen voi kyseenalaistaa pelkästään sillä tosiasialla, että EU-maiden vuosina 2016 (siirryt toiseen palveluun) ja 2017 (siirryt toiseen palveluun) tekemistä noin kahdesta miljoonasta turvapaikkapäätöksestä yli miljoona on ollut myönteisiä. Kun mukaan otetaan päätökset, jotka muuttuivat myönteisiksi tuomioistuimelle tehdyn valituksen jälkeen, luku nousee yli 1,2 miljoonaan."

Tutkimuksia ei ole, joten spekulaatiot jatkunevat...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #136

Juha,

täällä aiheesta lisää:

Pääministeri Sipilä ei antanut väärää tietoa turvapaikanhakijoista:

http://mikkokarna.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260377-...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #177

Eihän tuossa ole tietoa vaan Kränän mielipide. Totta kai se omiaan puolustaa, silloinkin kun nämä ovat väärässä.

https://yle.fi/uutiset/3-10383235

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #178

Mika,

vale, emävale, tilasto... täällä lisää lukuja:

Juha Sipilä lyö nyt pöytään omat lukunsa: ”Tosiasia on, että suurin osa ei täyttänyt turvapaikkakriteerejä”:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/257743-juha-sipil...

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen Vastaus kommenttiin #136

Tässä toinen tilasto:

https://www.iltalehti.fi/politiikka/20180903220117...

Sinänsä siinä ei ole mitään väärää tulijan kannalta. Jokainen meistä etsisi parempaa elämää, jos lähtömaassa asiat on huonosti.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #195

Suora lainaus linkistäsi: "Sipilää arvostelleen maahanmuuttotutkija ja ihmisoikeusaktivisti Erna Bodströmin mukaan pääministerin luvut eivät kerro koko totuutta, sillä Maahanmuuttoviraston luvuissa otetaan huomioon myös rauenneet ja tutkimatta jääneet päätökset. Tällöin myönteisten päätösten osuus kokonaisuudesta näyttää pienemmältä kuin silloin, jos rauenneet tapaukset suljettaisiin ulos."

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #102

Tämähän antaa muille myös viestin että me emme kaipaa myöskään muiden apua. Sitä apua suomalaiset ja eurooppa on muutenkin halunnut. Yhdysvallat on maksanut satoja mrd:a euroopan puolustukseta viimeisten vuosikymmenten aikana. Tämänhän voi sitten lopettaa. Eikä suomenkaan tule olettaa että joku meitä auttaa.

Toisekseen tämä antaa varakkaille oikeuden määrittää suomen sisällä ketä haluavat auttaa maksamillaan veroilla. Onko väärin jos he eivät halua maksaa ja elättää köyhiä ja työttömiä omasta pussistaan?

Suomihan voi samantien erota myös yk:a

Muistatte vaan että millä te mittaatte toisille mitataan samoin myös teille. Elkää pyytäkö apaua mistään eikä keltään ku sitä tarvitsette, pärjätkää omillanne.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #168

Sinällään ihan hyvä pointti.

Toisaalta nythän on hyvin pitkälti kyse lähi-idän ja afrikan pakolaisisten auttamisesta.
Jos emme halua auttaa heitä, niin emme ole oikeutettuja saamaan myöskään apua HEILTÄ.

Ei se sinällään liity yhteistyöhömme EU:n tai USA:n kanssa.
Enkä usko muutenkaan meidän pakolaispolitiikan hirveästi merkitsevän tuossa auttamissuhteessa, vaan siinä painaa muu kansainvälinen politiikka....lähinnä mahdollisten auttajien intressit suomen auttamiseksi.

Varakkaiden verojen kohdistamisesta.
Meillä on kansallinen laki johon nuo verojutut liittyy ja lain edessä kaikki on tasavertaisia....rikkaat ja köyhät (ainakin periaatteessa).
Asia olisi toinen jos verojen maksu olisi vapaaehtoista, kuten esim. auttaminen.

Voihan suomi erota YK:sta, mutta se ei varsinaisesti liity tähän.
Voi auttaa tai olla auttamatta, olipa YK:ssa tai ei

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #176

Raatikaiselta sinällään rehellinen kommentti. Autetaan vain niitä, joiden voimme olettaa kykenevän auttamaan vastaavasti meitä.

Ongelma on tietenkin se, että hädänalaisen valtion tulevasta avustuskyvystä ei ole yleensä takeita. Parein siis olla auttamatta ketään. Enkä ole itse asiassa koskaan nähnyt, että Suomi ensin -väki vaatisi tai hyväksyisi kenenkään auttamista. (Paitsi silloin, kun vastustetaan maahanmuuttoa vaatimalla auttamista paikan päällä, johon siihenkään ei tosin saa antaa rahaa.)

Raatikainen sekoittaa EU:sta ja USA:sta puhuessaan osittain myös auttamisen ja yhteistyön. Suomi ensin -väki ei hyväksy kenenkään auttamista. Ja kun itsellä ei ole solidaarisuutta kenellekään, on turha odottaa apua keneltäkään hädän tullessa.

Suomen ollessa rikas on helppoa olla kopea ja kuvitella, että näin on ikuisesti. Historia kertoo jotain muuta. Kysytäänkö kreikkalaisilta, venezuelalaisilta tai argentiinalaisilta? Tai iäkkäämmiltä suomalaisilta.

Yhteistyöhönkin suhtautuminen on muka-nationalisteilla varauksellista. Jokaisen valtion pitää saada päättää kaikesta itse. Tätähän Trumpin kauppapolitiikka on: kahdenvälisiä, ei kansainvälisiä sopimuksia.

Ylipäätään maailma ilman minkäänlaista solidaarisuutta on kylmä. Sitä se itsekkyys teettää.

Siitähän on kyse: minä ensin.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #189

En ole niinkään kiinnostunut "suomi-ensin" väen filosofiasta.
En edes oikein ymmärrä miksi vedit sen tähän.

Yritin sanoa ettei se, että autamme afrikkaa/lähi-itää juurikaan vaikuta siihen kuinka saamme apua tarvittaessa USA:sta tai EU:sta.

Keskustelu itsekkyydestä ja solidaarisuudesta on taas toisen keskustelun aihe, johon en tässä ottanut kantaa.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #198

"Vedin" Suomi ensin -väen tähän, koska he persujen tavoin ovat ensimmäisinä vaatimassa kaiken ulkomaille suuntautuvan avun lopettamista.

Sinä tunnuit komppaavan edellistä. On mielestäni turha saivarrella minkä maan auttaminen mahdollisesti vaikuttaisi mitenkin johonkin kolmanteen.

Kyse on yleisestä ilmapiiristä. Onko minkäänlaista solidaarisuutta ja yhteisvastuuta vai ei.

Siitä on kyse myös hyvinvointiyhteiskunnassa, vaikka verot lakisääteisiä ovatkin. Looginen seuraus yhteisvadtuuttomuudesta - myös Suomi ensin -väelle - olisi vaatimus, että Suomessakin jokainen huolehtikoon vain itsestään.

Minä ensin.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #203

No en kyllä omasta mielestä kompannut ketään, vaan totesin ettei afrika/lähi-idän auttamattomuus välttämättä poissulje mitään.

Koska et ensimmäisellä yrityksellä ymmärtänyt, niin yritin vielä tarkentaa mutta näköjään sekään ei mennyt perille.

Joten eiköhän sovita että olen natsi suomi-ensin persu putin trolli... ja koko litania jolla voidaan todeta minun olevan sinua paskempi olio.
Mutta onneksi meillä on vielä kaltaisiasi parempia ihmisiä joten toivoa vielä on.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #204

Ymmärsin kyllä jo edellisellä kerralla käsittäneeni sinut osittain väärin, mutta en nähnyt aiheelliseksi vaihtaa aihetta niin suppeaksi kuin sinä. Kuten jo kirjoitin, kyse on mielestäni tarpeettomasta saivartelusta.

Edellisessä viestissäni en kyllä enää samastanut sinua Suomi ensin -väkeen tai mihinkään muuhunkaan joukkoon. Pyydän anteeksi, jos ja kun se ei muotoilustani ilmennyt.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Halla-aho on määrittänyt Perussuomalaiset puolueeksi, jonka tavoitteena on, että Suomi huolehtii vain suomalaisten hyvinvoinnista. Tavoite on jo lähtökohdiltaan ristiriitainen." Tässä ei ole mitään ristiriitaa.

Ensin pidetään huolta omasta porukasta ja sitten vasta, jos on ylimääräistä rahaa, huohditaan muista. Tällä hetkellä talous käy täysillä kierroksille, MUTTA TASTÄ HUOLIMATTA VALTION VELKA KASVAA. Tämä on sellainen "epäyhtälö", jota minä ainakaan en ymmärrä.

Juha, mielstäsi "ihmisinä haluamme huolehtia toisista ihmisistä". Niin minäkin, mutta - siitäkin huolimatta että leimaudun rasistiksi - en tunne paljon kiinnostustsa auttaa maailman toiselta tulevia, olivatpa ketä tahansa. Kaikki pakolaiset ja vainotut eivät kuulu yksin Suomelle. Sitä varten on kansaiväiset organisaatiot, kuten YK ja näissä Suomen on oltava mukana.

Turhaa saivartelua, että kuka on suomalainen.
En tiedä mikä on laillinen määritelmä, mutta kelpaisiko nämä suomalaisiksi
1) kaikki Suomen rajojen sisällä pysyvästi asuvat
2) myös täällä asuvat lailliset maahanmuuttajat
3) myös ulkomailla asuvat, joilla on Suomen kansalaisuus
(ulkomailla pysyvästi asuvt eivät kuitenkaan ole oikeutettu suomalaiseen sosiaaliturvaan, mm minulla on lapsia ja lapsenlapsia, jotka ovat kansalaisia, vaikka eivät ole syntyneet eivätkä eläneet koskaan Suomessa)

Juha Hämäläinen

Blogisti tosiaan on hieman pihalla aiheestaan. Suomalainen on jokainen Suomen kansalainen. Ei pitäisi tuon olla epäselvää miltään osin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Jos pidetään huolta vain suomalaisista, pitäisi määrittää, keitä he ovat."

- Tietysti pitäisi määritellä myös käsitteet "huolenpito" ja "hyvinvointi". Mutta hei. Persu lähteekin liikkeelle negaatiosta, jossa lastenlorun tapaan (puh pah pelistä pois) katsotaan, kuka ei ainakaan ole suomalainen. Sillä mekanismilla ensimmäisenä tipahtaa suomea taitamaton esimerkiksi lähi-idästä kotoisin oleva henkilö, joka on saapunut maahan aivan äskettäin.

Mitä pitemmälle pudotuspeli jatkuu, sitä vaikeammaksi määrittely tietysti käy. Ali Jahangiri - hmm? Roman Schatz - öö? Neil Hardwick - ?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Olipas Kokolta kökkö kommentti. Pari miljardia vuosittain nuorille terveille muslimimiehille valtion budjetista jotta voisivat löhöillä Suomessa täysihoidossa, käytöksestään en viitsi sanoa mitään mutta eivät millään tavalla arvosta suomalaisia senparemmin kuin Ruotsissa ruotsalaista höveliäisyyttä. Kokoomus taitaa olla leväperäisin verovarojen käyttelijä Suomessa jos keskustapuoluetta ei huomioida, sdp yhtä surkea.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Olipas Kokolta kökkö kommentti", mutta onneksi Jarmo nosti tasoa omalla esiintymisellään!

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #10

Makkoselta tais tulla yksi poissulkeva elementti: Nuori terve muslimimies ei ainakaan ole suomalainen?

Mervi Eskelinen

Siinä määritelmiä.

Hyvinvoinnin osatekijät jaetaan yleensä kolmeen ulottuvuuteen: terveyteen, materiaaliseen hyvinvointiin ja koettuun hyvinvointiin tai elämänlaatuun. Hyvinvointi-käsite viittaa suomen kielessä sekä yksilölliseen hyvinvointiin että yhteisötason hyvinvointiin. Yhteisötason hyvinvoinnin ulottuvuuksia ovat mm. elinolot, työllisyys ja työolot sekä toimeentulo. Yksilöllisen hyvinvoinnin osatekijöiksi taas luetaan sosiaaliset suhteet, itsensä toteuttaminen, onnellisuus ja sosiaalinen pääoma.
https://thl.fi/fi/web/hyvinvointi-ja-terveyserot/e...

Huolenpito: Huolehditaan, hoidetaan, autetaan, neuvotaan, tuetaan ja ohjataan ihmistä.

Sulkeutuuko Neil, Roman tai Ali pois? Ehkä ainoastaan niin, että he ovat niin hyvin suomalaiseen yhteiskuntaan nivoutuneita, että sulkeutuvat ulos. He eivät tarvitse huolenpitoa perinteisessä mielessä.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Tulihan sieltä se määritelmä: suomalaisia eivät ole sellaiset jotka tarvitsevat huolenpitoa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko
Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Ne joilla on Suomen kansalaisuus, riippumatta ihonväristä tietenkin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 4

Kansalaiskeskustelua seuranneena uskoisin suurimman osan kannattajakuntaa pettyvän ihan valtavasti, jos kansalaisella H-A tarkoittaa myös jotain muuta kuin valkoihoista, lihaa syövää, kristittyä heteromiestä.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Useimmat persut eivät hyväksy suomalaisiksi kaikkia niitä joilla on Suomen kansalaisuus.

Käyttäjän hytonenperttu kuva
Perttu hytönen

Jukka Salakari
Mistä on mahdollista varmentaa tuo väitteesi "useimmat persut eivät hyväksy suomalaisiksi kaikkia niitä joilla on Suomen kansalaisuus"?

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #162

Lukemalla näitä palstoja.

Oketko väitteen kanssa eri mieltä?

Käyttäjän hytonenperttu kuva
Perttu hytönen Vastaus kommenttiin #165

Panu Saarela
1. Et voi olla tosissasi tuollaisen väitteen kanssa?
2. Se, mitä mieltä minä, sinä tai naapurin Paavo olemme, on täysin toisarvoista.
Faktat eivät piittaa mielipiteistä ja niiden faktojen perään kyselenkin?

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #181

1. Olen tosissani.
2. Jos väitteenä on ihmisten mielipide, niin silloin mielipiteet ovat faktoja.

Tässäkin kommenttiketjussa on esimerkkejä persuista, jotka eivät hyväksy kaikkia Suomen kansalaisia suomalaisiksi, varsinkaan "täysiksi" suomalaisiksi.

Eipä sillä, epäröin itsekin Gennadi Timtsenkon kohdalla.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #162

Luepa vaikka joskus ajatuksella ne kommentit joita Husun blogi täällä nostattaa. Hänestä ei kommmentoida koskaan suomalaisena, vaan ainoastaan hänen syntymämaansa perusteella.

Käyttäjän hytonenperttu kuva
Perttu hytönen Vastaus kommenttiin #194

Se ei edelleenkään todista väitettäsi oikeaksi.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #197
Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #197

En ole väittänytkään, että tekstini "todistaisi" väitteeni (useimmat persut eivät hyväksy kaikkia Suomen kansalaisia suomalaisiksi). Sen se kyllä todistaa, että tällaisia persuja on.

Tarkan lukumäärän varma tietäminen edellyttäisi tieteellistä tutkimusta, jollaista en tiedä, enkä ole väittänytkään, tehdyn.

Persujen rasistiset asenteet viittaavat joka tapauksessa juuri siihen mitä väitän.

Käyttäjän hytonenperttu kuva
Perttu hytönen Vastaus kommenttiin #194

Etkö sinäkään pidä häntä suomalaisena?
Minä pidän.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #199
Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jos tässä on jotain epäselvää niin voin paljastaa, että Suomi on valtio jossa asuu suomalaisia.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Kummallista että jo 70-luvulla samassa taloyhtiössä minun kanssani asui venäläisiä, ruotsalaisia ja jopa englantilaisia. Ja juutalaisia koko iso perhe.
Sukunimesi Engren viittaa ruotsalaisuuteen, oletko mamu?

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Asumisen perusteella ei voi määrittää oikeastaan mitään. Suomessa asuu, jopa pysyvästi, paljon muiden maiden kansalaisia. Samoin suomalaisia asuu ulkomailla. Eninten Suomessa asuu suomalaisia. He myös ovat Suomen valtion perustaneet. Se ei kuitenkaan anna mitään viitettä siihen, miten Suomessa voitaisiin parhaiten puolustaa vain suomalaisten etuja. Se ei onnistu ainakaan muiden maiden kansalaia syrjimällä.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Suomessa asuvat ovat suomalaisia. Hieno havainto sinulta,.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Mihin kuuluvat ruotsinkieliset suomalaiset, saamelaiset, romaanit, ...»

Ainakin Ylen jutun mukaan Halla-Aho puhui nimenomaisesti Suomen kansalaisista, ei suomalaisista etnisenä kansanryhmänä verrattuna mainitsemiisi muihin Suomessa asuviin kansanryhmiin.

Sikäli kirjoituksesi kritiikki menee tyystin ohi tosiasioista.

Olisi parempi suunnata kritiikki siihen todelliseen asiaan, miten perussuomalaiset eivät halua ottaa ilmeisesti mitään vastuuta muiden ihmisten hädästä tai ihmisoikeuksien toteutumisesta, ilmeisesti millään kustannuksella.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

On itse asiassa Halla-aholta todennäköisesti useaa PS-kannattajaa suunnattomasti kismittävä kannanotto, että hän tarkoittaa Suomen kansalaisia eikä nk. geneettisiä suomalaisia. Myönnytyksenä äärinuivalistolle tarjotaan sentään Suomen kansalaisuuden saavuttamisen edellytysten tiukentamista.

Käyttäjän OssiPajunen kuva
Ossi Pajunen

"Myönnytyksenä äärinuivalistolle tarjotaan sentään Suomen kansalaisuuden saavuttamisen edellytysten tiukentamista."

Kansalaisuuden vaatimukset ovat kyllä Suomessa hyvin matalat verrattuna Norjaan, Tanskaan, Sveitsiin ym. moniin muihin länsimaihin. Järkevä kansalaisuuspolitiikka ei ole mitään "äärinuivaliston" touhua, vaan normaalia menoa monessa maassa. Jopa Ruotsissa moderaatit (kokoomus) on vaatinut vaaliohjelmassaan kansalaisuuden ehtojen kiristämistä. Onko moderaatit siis äärinuivaliston puolue, vai?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Sosialidemokratian perusongelma on se, että se alistuu kapitalistiseen talousjärjestelmään ja siten kapitalistiluokan ylivaltaan.

Lukekaa ja oppikaa:

Rosa Luxemburg: Reformismi vai Vallankumous

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Yleensä asiallinen blogisti Heinonen kokeili tahallaan väärinymmärtämisen taktiikkaa?
Sanalla suomalainen on kaksi vähän erilaista merkitystä. Se tarkoittaa etnistä suomalaista, siis sukupolvien ajan Suomen alueella asuneita ja toisaalta Suomen kansalaista kielestä tai etnisyydestä riippumatta. Suomenruotsalaisilla melko täsmällisesti erotettuna sanoilla en finne ja en finländare.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomenruotsalaiset

Ylempänä onkin jo viitattu Ylen uutisointiin, jossa nimenomaan korostetaan Suomen kansalaisuutta, joista pidetään huolta. Mahdollisesti lehdistötilaisuuden tarkentamana?

Itse puheessahan ei mainita kansalaisuutta tässä kohtaa:
https://www.suomenuutiset.fi/halla-aho-perussuomal...

Toivottavasti asia on nyt tullut oikein ymmärretyksi?
Samalla tietenkin tulee kumottua esitettyt mahdottomuusperustelut.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Halla-aho sanoi puheessaan puolustavansa "tavallisia" suomalaisia, joilla on hänen mukaansa tietty "ihonväri" ja "seksuaalinen suuntautuminen."

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En epäile lainkaan tuon kommenttisi sisältöä, mutta onko mahdollista linkata ote tuosta puheesta koskien noita määritteitä "ihonväristä" ja "seksuaalisesta suuntautumiseesta"? Se olisi nimittäin hyvin väkevä perusta lisäkommentoinnille.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys Vastaus kommenttiin #18

Tarkoittikohan Snellman tätä kohtaa:

"Sallittujen asioiden putki kapenee yhteiskunnassamme kaiken aikaa. Tavallisen ihmisen pitäisi koko ajan sipsutella varpaillaan ja puhua kieli keskellä suuta, ettei joku loukkaannu, pöyristy ja traumatisoidu. Tavallisen suomalaisen edellytetään koko ajan tuntevan syyllisyyttä kaukaisten maiden ongelmista, ilmastonmuutoksesta, ruokavaliostaan, omasta ihonväristään, sukupuolestaan tai sukupuolisesta suuntautumisestaan. Minun mielestäni tällainen ilmapiiri ei ole positiivinen visio."

Koko puhe linkissä. Muuta ihonväriin yms. liittyvää en löytänyt.

https://www.suomenuutiset.fi/halla-aho-perussuomal...

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #24

Kiitos Mari linkistä! Hyvä puhe kaikenkaikkiaan, itse pidin tuosta lainaamastasi jatkon:

"Minun positiivinen visioni on se, että ihmisten annetaan olla rauhassa ja keskittyä omaan elämäänsä. Päätöksentekijöiden tehtävä on ratkaista ja ehkäistä sellaisia ongelmia, jotka estävät tavallista ihmistä keskittymästä omaan elämäänsä. Perussuomalaiset uskovat itsenäiseen, vapaaseen, ajattelevaan kansalaiseen, joka tietää itse, mikä on hänelle hyväksi."

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #18

En osaa tällä puhelimella linkata, mutta Iltalehden uutisesta sen tänään luin. Halla-aho sanoi jotenkin niin, että tavalliset suomalaiset joutuvat häpeämään ihonväriään ja seksuaalista suuntautumistaan - ja muistaakseni ruokavaliotaan.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #25

# 18

H-A voisi tarkentaa että missä vaaditaan suomalaista häpeämään ihonväriään, seksuaalista suuntautumistaan tai ruokavaliotaan.

Ilmeisesti sellaisen täytyy olla perussuomalaisten parissa yleisesti koettu asia. Itse en ole sellaiseen koskaan törmännyt. En Suomessa mutta en myöskään muualla.
Ihonvärin ja seksuaalisen suuntautumisen täytyy siis olla persuille joku asia jota korostaa ja asettaa paremmaksi verrattuna niihin jotka ovat jotain muuta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #25

"Halla-aho sanoi jotenkin niin, että tavalliset suomalaiset joutuvat häpeämään ihonväriään ja seksuaalista suuntautumistaan - ja muistaakseni ruokavaliotaan."

Toisaalta:

"Halla-aho sanoi puheessaan puolustavansa "tavallisia" suomalaisia, joilla on hänen mukaansa tietty "ihonväri" ja "seksuaalinen suuntautuminen."

Oikeastaan, joku tarkoitushaluinen voisi noista kahdesta kirjoittamistasi lauseista tehdä sellaisen johtopäätöksen, että Halla-aho vastustaa rasismia.

Täällä kannattaa olla tarkkana. Tiedän hyvin mitä tarkoitat ja tiedän myös Halla-ahon tarkoituksen, mutta haukat ovat terävänäköisiä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #32

"Vuoden 2015 siirtolaisvyöry Afrikasta ja Lähi-idästä puhkaisi Euroopassa mätäpaiseen, (...)" sanoi Halla-aho eilen, mutta hämärsi tuota sen verran, ettei siitä suoraan käy ilmi, mitä hän tarkoittaa. Taitavaa ja isolla rahalla tehtyä propagandaa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #59

Halla-aho sanoo, että tuo mätäpaise on ollut populistiset puolueet ja paiseen puhkaiseminen on merkinnyt populististen liikkeiden valtaan pääsyä. Tämän herätyksen hän kokee tulevan monissa maissa liian myöhään ja että tuhojen korjaaminen tulee kestämään pitkään.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #67

"Afrikkalaisten vyöry puhkaisi Euroopan valtioissa henkisen mätäpaiseen"

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #150

"Vuoden 2015 siirtolaisvyöry Afrikasta ja Lähi-idästä puhkaisi Euroopassa mätäpaiseen, joka oli muodostunut vuosikymmenten aikana, ja johti dramaattisiin poliittisiin mullistuksiin monissa maissa, mm. Itävallassa ja Italiassa. Seuraava mullistus nähdään viikon kuluttua Ruotsissa. Monissa maissa tämä herätys tulee valitettavan myöhään, ja tuhojen korjaaminen on vaikeaa."

Ei tuossa Snellmaninkin siteeraamasta kohdin henkisestä ole mitään mainintaa. Vähän tarkkuutta, kyllä se siitä.

Halla-aho kuvaa oikeistopopulismia mätäpaiseeksi, jonka on puhkaissut siirtolaisvyöry ja se on johtanut dramaattisiin mullistuksiin eri maissa. Ruotsidemokraattien mahdollinen vaalivoitto on seuraava mullistus. Mullistusten aikaansaama herätys tulee Halla-ahon mielestä valitettavan myöhään. Populistien nousun aiheuttamien tuhojen korjaamisesta tulee vaikeaa. Hyvin aiheellinen varoituksen sana populistipuolueen johtajalta.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #158

Henkisen mätäpaiseen! Löytyy puheesta kohdasta 50->
https://urkki.net/video-jotain-rajaa-1-9-2018-juss...

Kuuntelen alkuperäistä puhetta, en lue siitä muokattua tekstiversiota.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #25

"En osaa tällä puhelimella linkata, mutta Iltalehden uutisesta sen tänään luin."

Näin tietenkin, Iltalehti ei ainakaan vääristele tai pyri provosoimaan.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Seksuaalinen suuntautuminen kiinnostaa Halla-ahoa pelkästään islamofobian edistämisen näkökulmasta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kommentoija Snellman peesaa blogisti Heinosta luetun ymmärtämisessä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #27

Älä ole hölmö, tuossa ei tarvitse edes rivien välejä lukea.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Olipa kyse mistä asiasta tahansa aina harmittaa, kun asioita yritetään tahallisesti ymmärtää väärin ja sitten vielä vedetään johtopäätökset ihan mahdottomuuksien tasolle. Ei anna kovin älykästä vaikutelmaa, jos tuomitsee mielipiteitä vain sen perusteella että esittäjä on persu. Persut ovat sosiaalidemokraateille vaarallinen haastaja, mutta kamppailussa pitäisi käyttää asiallisia keinoja.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#11:
Hyvä, mutta toivoton yritys asian selventämiseen. Saivartelunhaluinen nimittäin löytää aina perusteen saivarteluun.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Halla-ahon ja perusujen vaalipuheita, jotka on tarkoitettu vain omille kannattajille, huumoria, ei persujen puheita kannata tosissaan ottaa.

Eihän Halla-aho edes halua hallitukseen, paitsi yksin, joten turhaa höpötystä koko homma.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen
Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Jep, persujen toiminta ja ajatus maailma on käsittämätöntä soopaa. Olen siinä täysin oikeassa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Halla aho puhuu toista ja tekee toista. Hähän eikä puolue esim ole oikeasti kiinnostunut vähävaraisista suomalaisista. Keskiluokkaa hän kosiskelee kyllä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En tiedä puhuuko hän toista, koska eihän hän ole juurikaan korostanut vähävaraisista huolehtimista. Talouspolitiikaltaan hän on aika lailla porvari.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tänään hän jeesusteli "pienestä ihmisestä," joka kärsii "uusliberalismista" ja jolla ei ole varaa yksityislääkäriin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #31

No, sittenhän hän on hallituksen soteuudistuksen kannattaja. Aiemmin tosin hän on korostanut sosiaaliturvan väärin hyödyntävien syyllisyyttä sekä sitä, että meillä ei ole varaa moiseen sosiaaliturvaan.

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Joka tapauksessa, jos etujen puolustamisen ja niiden ajamisen kohteena ovat tavalliset suomalaiset, pitäisi tietää, keitä he ovat ja tietysti sekin, keitä eivät voi olla. Suomen kansalaisuudella ei tätä voi määrittää. Lainsäädäntökin menee mahdottomaksi ja samalla Suomen perustuslain vastaiseksi, jos sen pitää kohdentua vain tavallisiin suomalaisiin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Toki puolue voi ajaa vaikkapa työväen etuja, eikö? Kyse on siis puolueen eturyhmästä. Valtiolla ei tällaista eturyhmää ole, paitsi maan kansalaiset. Olethan kuullut jäseneduista?
Ketkä sitten eivät ole tavallisia suomalaisia? Esimerkiksi eliitti ja ulkomaan kansalaiset.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Voi taivas! Jospa te sitten keskittyisitte ajamaan ei tavallisten suomalaisten etuja. Millainen muuten on ei tavallinen suomalainen?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

SDP:n välinpitämättömyys Suomen kansaa kohtaan tulee esille valitettavalla tavalla Viljo Heinosen tässäkin kirjoituksessa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Tavallista" suomalaista ei ole olemassakaan, on ainoastaan viisi miljoonaa yksilöä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Halla-aholle tuntuu olevan:

–Tavallisen ihmisen pitäisi koko ajan sipsutella varpaillaan ja puhua kieli keskellä suuta, ettei joku loukkaannu, pöyristy ja traumatisoidu.

–Tavallisen suomalaisen edellytetään koko ajan tuntevan syyllisyyttä kaukaisten maiden ongelmista, ilmastonmuutoksesta, ruokavaliostaan, omasta ihonväristään, sukupuolestaan tai sukupuolisesta suuntautumisestaan.

https://www.aamulehti.fi/uutiset/halla-aho-ei-ylla...

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Mihin me sitten tarvitsemme Suomen valtiota?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

""Tavallista" suomalaista ei ole olemassakaan, on ainoastaan viisi miljoonaa yksilöä."

Onpas A. Granlund kyllä huikein havainnoin liikkeellä.

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Siinäpä se. En minäkään pysty määrittämään tavallista suomalaista. On vain yksilöitä erilaisine tarpeineen. Eturyhmät, kuten maataloustuottajat, metsän- ja osakkeiden omistajat ja palkansaajat on taas helppo määrittää, mutta jo työväestö sisältää niin monenlaisia ihmisiä, etteivät he voi olla yhtenäinen eturyhmä, kuten eivät eläkeläisetkään.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Kyllä Suomen laki niputtaa yksilön ryhmään kuuluvaksi - siitä tuomiot yksilöille "kansanryhmää vastaan kiihottamisesta" ja etenkin ääripuritaaninen laki jumalanpilkasta, jolla suojellaan ikivanhoja patriarkaalisia rakenteita.

Ristiriitaisesti uskonnollisia sovinisteja puolustavat vihervasemmisto ja suomalaiset naiset!? Kapitalisteilla nyt on oma lehmä ojassa, mutta liberaalit ja vasemmisto on höynäytetty uskonnollisen paternalismin hyödyllisisiksi idiooteiksi.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Viljo: "Jos pidetään huolta vain suomalaisista, pitäisi määrittää, keitä he ovat."

Määritelmää voi kysyä vaikka demareilta.

Pilvi Torsti lausuu demareiden kotisivulla seuraavaa: "Meidän on nostettava suomalaisten osaamistasoa, parannettava koulutuksen tasa-arvoa ja rakennettava yhteiskuntaa, jossa jatkuva oppiminen on aidosti mahdollista kaikille."

Suomalaisten osaamistason onnistunut nosto vaatinee määrityksen sille, keitä he ovat.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Aivan uskomatonta jankkaamista yksinkertaisesta asiasta.

Kuka on suomalainen?
---no se jolla on suomen kansalaisuus....vaikeaa.

Ketkä hyväksyttäisi suomalaisiksi?
---Maahanmuutovirasto päättää sen normaalisti lakien mukaan.

Ei se, että asuu jossain vielä tee kansalaista.
Ei suomalainenkaan muutu kahden vuoden työkomennuksella kiinassa kiinalaiseksi, kuten ei kiinalainenkaan suomalaiseksi, vaikka molemmat asuisivat kyseisessä maassa.
Sitten kun haetaan kansalaisuutta ja käydään se prosessi läpi, niin saa kansalaisuuden ja kansalaisen edut ja velvoitteet.

https://migri.fi/suomen-kansalaisuus

Tästä taas päästään persujen suhteellisen yksinkertaiseen tavoitteeseen.
Persujen tavoite on, että suomessa autetaan suomen kansalaisia, muut auttavat omien lakiensa mukaan.
En ota kantaaa onko tavoitteet hyviä vai huonoja, vaan totean että se on persujen tavoite.

Eikai näin yksinkertaista asiaa voi vääntää muuksi, vaikka kuinka vihaisi persuja tai Halla-Ahoa.

Jos blogisti ei näin yksinkertaista asiaa pysty ymmmärtämään, niin kuinka äänestäjäsi voi vastaisuudessa luottaa, että pystyt hoitamaan kunnanvaltuutettuna tätä monimutkaisempia asioita?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Eikai näin yksinkertaista asiaa voi vääntää muuksi, vaikka kuinka vihaisi persuja tai Halla-Ahoa."

Helposti voi kuten on todistettu moneen otteeseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kuka on suomalainen?
---no se jolla on suomen kansalaisuus....vaikeaa."

Kun Husu eräässä blogissaan sivumennen mainitsi olevansa suomalainen, niin muuan nimeltä mainitsematon persu totesi kommentissaan siihen: "Ei sinusta koskaan tule suomalaista."

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Oliko se Halla-Aho?

No, niin tai näin se ei nyt liity sinällään tähän.

Tässä kysyttiin:
" Jos pidetään huolta vain suomalaisista, pitäisi määrittää, keitä he ovat. Olisivatko he Suomessa syntyneiden suomenkielisten vanhempien lapset. Eikä sitten muita."

Ja se tuntui olevan epäselvää blogistille.

Ja sen määrittämisessä ei pitäisi olla vaikeuksia....varsinkaan jos on päättävässä asemassa.

Jos jollekin on, niin ei kovin hyvin mene....olipa persu tai demari.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Kun Husu eräässä blogissaan sivumennen mainitsi olevansa suomalainen, niin muuan nimeltä mainitsematon persu totesi kommentissaan siihen: "Ei sinusta koskaan tule suomalaista.""

Ja muuan tämän palstan legendaarinen ja mielellään hyvin sivistyneen -- etten sanoisi kirjanoppineen -- oloisena esiintynyt kirjoittaja, joka sittemmin on lakannut tänne kirjoittamasta, kommentoi tuota Husun lausuntoa suurin piirtein niin, että ei tiedä itkisikö vai nauraisiko...

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

#55
Mitä tällainen asiaton heitto vaikutti mihinkään?

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #164

Se kertoo monien persujen enemmän tai vähemmän peitellyn asenteen "ei-kantasuomalaisiin" - asenteen, jota voisi luonnehtia rasistiseksi(kin).

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #166

Nyt ei voi olla kertomatta myös sitä miten monet tälläkin alustalla osoittavat oman tunteensa/asenteensa kantasuomalaisiin persuihin, jota myös voi luonnehtia rasistiseksi ja usein jopa vihaksi. Millä tavalla eroaa vastakkainasetteluna? Ihmisen käyttäytyminen on verrattavissa hyvin pitkälle eläinmaailmaan, valitettavasti.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #170

Kyllä persuilla on ihan sama ihonväri kuin minullakin, joten ei siinä rasismista ole kysymys, jos sanoo että huono maahanmuuttokritiikki oin huonoa maahanmuuttokritiikkiä ja Halla-aho hanurista ihan kopiotytön mielipiteestä riippumatta ja huolimatta...

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #170

Miksi tunteita ja asenteita jotakin aatemaailmaa kohtaan ei saisi osoittaa? Vihasta ei ole kyse - jos moista väität, niin osoittanet kyseisen kohdan tekstistäni.

Persujen aatemaailma - ei tietenkään kaikkien - osalla on ja osalla vähintään lähentelee rasismia, puheenjohtajista lähtien. Tätäkö ei saa sanoa ääneen? Ei ole pelkkää sattumaa, että (vain!) persut esimerkiksi marssivat uusnatsien rinnalla, puheenjohtajan hyväksymänä.

On aika orwellimaista väittää rasismin tuomitsemista rasismiksi. Huonoa käytöstä voi tietenkään olla (ja on) myös ei-rasisteilla. Mutta rasismi ei ole mielipide, jota pitäisi suvaita.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Kyllä on taas saivartelu huipussaan! Jos puhutaan "tavallisesta suomalaisesta", jokainen järkevä ihminen ymmärtää sen tarkoittavan Suomen kansalaista, ihonväriltään vaaleaa, kirkkoon kuuluvaa, sukupuoliselta suuntaukseltaan heteroa, Suomeen veroja maksavaa jne. Jos Suomen valtio ei huolehdi tällaisista kansalaisistaan, niin voidaan kyseenalaistaa koko valtion tarpeellisuus!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ota näistä selvää. Jääskeläinen ja kumppanit ovat sitä mieltä, että Halla-aho tarkoitti jotakin muuta (#27).

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

En maksa Suomeen veroja, enkä kuulu kirkkoon. En ole siis ”tavallinen suomalainen”, mutta toisaalta en ole pitänytkään itseäni erityisen tavallisena.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Juuri näin! Voit olla suomalainen mutta et tavallinen suomalainen, koska sinulta puuttuu joitakin ominaisuuksia, joita on enemmistöllä suomalaisista.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Miten vaalea suomalaisen ihon täytyy olla?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kiinnitin huomioni kirjoituksen otiskkoon ja ensimmäiseen lauseeseen. "Halla-ahon ohjelma mahdoton" ja "Halla-aho on määrittänyt Perussuomalaiset puolueeksi, jonka tavoitteena on, että Suomi huolehtii vain suomalaisten hyvinvoinnista."

Onko Halla-aholla oma ohjelma ja puolueella oma? Vai onko kirjoittaja siinä uskossa, että Halla-aho sanelee Soinin tavoin mitä puolueen ohjelmassa sanotaan? Luulen kuitenkin suuremman joukon puolueen johdosta ja asiantuntijoista olleen laatimassa pohjantyön puolueen uuteen ohjelmaan. Vielä on kerrottu, että jäsenet saivat esittää itse puolueneuvoston kokouksessa omia ehdotuksiaan, joita sitten huomioidaan mahdollisuuksien mukaan uusissa ohjelmissa.

Toisaalta onhan se kansalaisille hyvä tieto, että pääpiirteet puolueen ohjelmaan tuodaan puolueenpuheenjohtajan nimissä jottei jää epäselväksi mistä puolueesta on kysymys näiden asioiden tärkeydessä maamme harjoittamassa talouspolitiikassa. Kaikki puolueet ajavat tärkeimmiksi katsomiaan asioista. Jotkut puolueet haluavat korottaa veroja jotta saadaan kasvavat sosiaalikulut rahoitetuksi yhdessä lisävelan kanssa. Ei ole tervettä talouspolitiikkaa millään mittarilla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomessa romaneita on asunut jo noin 500 vuoden ajan.

Tästä huolimatta toimittaja Viljo Heinonen kutsuu heitä romaaneiksi.

Ammattilaisen kirjoittamana kyseessä on harkittu rasistinen teko.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kysyin kerran suomalaiselta romanilta, että pitääkö sinua kutsua romaniksi, niin vastaus oli, että olen kunnon mustalainen enkä mikään romani.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tuota ei voi kuitenkaan yleistää.

Alkoholistien keskuudessakin on vähemmistönä itseään kunnon juopoksi nimittäviä henkilöitä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #62

Dipsomaani on hyvä nimike, sitä kun ei enemmistö jaksa edes googlata.

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Ei kai sentään kirjoitusvirhe ole rasismia? Enpä vain kirjoittaesani muistanut tarkistaa romani-sanan oikeaa kirjoitusmuotoa. Olen ensi kerralla tässä kohdin huolellisempi, mutta teen melko varmasti jonkin muun virheen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Käsittelet kirjoituksessasi rasistista ihmiskäsitystä. Rasismia on esimerkiksi jonkin etnisen ryhmän kutsuminen tahallaan väärällä nimellä.

Oletin sinun toimittajana tietävän romani- sanan oikeinkirjoituksen. Olin väärässä.

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Olen korjannut virheen. Ei siitä sen enempää.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Ei kai sentään kirjoitusvirhe ole rasismia?"

Kuten huomaat on nykyään vaikea olla olematta rasisti (koska herkkänahkaisuus). Itsekin luisuit sellaiseksi tahtomattasi.

"mutta teen melko varmasti jonkin muun virheen."

Niin. Ja sitten olet taas rasisti. Ainakin jos tulkitaan niin tiukasti kuin monet tekevät. IMHO koko meno on mennyt viimeistään viime vuosikymmenen aikana melko villiksi ja tuskin laantunee ihan heti - etenkin ottaen huomioon että tilanne on monessa muussa länsimaassa vielä reilusti paljon villimpi, ja ilmiöt tulevat Suomeen yleensä vasta useamman vuoden viiveellä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minä näin Halla-ahon puheessa pienen ripauksen viisautta:

"Vuoden 2015 siirtolaisvyöry Afrikasta ja Lähi-idästä puhkaisi Euroopassa mätäpaiseen, joka oli muodostunut vuosikymmenten aikana, ja johti dramaattisiin poliittisiin mullistuksiin monissa maissa, mm. Itävallassa ja Italiassa. Seuraava mullistus nähdään viikon kuluttua Ruotsissa. Monissa maissa tämä herätys tulee valitettavan myöhään, ja tuhojen korjaaminen on vaikeaa."

Eikö Halla-aho varoita tuossa populististen liikkeiden valtaannousun mahdollisuudesta? Nuo erimaissa tapahtuvat poliittiset mullistukset aiheuttavat Halla-ahon mukaan herätyksen. Halla-aho varoittaa myös meitä suomalaisia jo etukäteen siitä, että Perussuomalaisten vaalivoiton aiheuttamien tuhojen korjaaminen käy vaikeaksi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minä näin Niemeläisen kommentissa pienen ripauksen viisautta. Populismihan syntyy vain tilauksesta, jos vanhat puolueet eivät ole reagoineet ajoissa ja oikein.
Sipilä reagoi myöhään, mutta oikeaan suuntaan. Tai sitten vain vaaleja varten.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ah, tätä viisausripausten runsautta! Minä taas huomasin Jääskeläisen kommentissa aimo ripauksen viisautta. Populismin yksi suurimmista vaaratekijöistä on juuri se, että myös vanhat puolueemme säikähtävät populismin kannatusta ja reagoivat juurikin siihen populistiseen suuntaan.

Huomasitko, Jääskeläinen: minä maltoin mieleni enkä kirjoittanut sanaa "väärään" edelliseen lauseeseeni. Kunnioitan niin paljon tätä viisauden ripausten vaihtoamme.

Sipilän lisäksi hyvänä esimerkkinä tästä vanhojen puolueiden virheaskelluksista mainittakoon muuten melko järjellisesti poliittisessa elämässä esiintynyt Jutta Urpilainen, joka jytkyn pelossa sortui Kreikka-vakuuksiin. Urpilaisen vakuushölmöily maksoi suomalaisille paljon.

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Afrikka on hyvin monitahoinen manner. Siellä on syntyvyys suurta ja pakolaisuus myös, mutta myös kova talouskasvu.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Saarijärvellä ei ehkä nähdä sitä tilannetta, joka vallitsee pääkaupunkiseudulla. Kyllä täällä katukuvasta päätellen tulijoiden hyvinvoinnista tunnutaan huolehdittavan paljon paremmin kuin kantasuomalaisten hyvinvoinnista. Tänä vuonna ylitetään maahanmuuttajien osalta 100 000 ihmisen raja Helsingissä.
Tulijoiden hyvinvoinnista huolehtiminen tulee esille siinä, että täysin vailla tuloja olevien kotitalouksien määrä on kasvanut voimakkaasti muutaman viimeisen vuoden aikana pääkaupunkiseudulla.

Tervetuloa ”excursio”-matkalle Helsinkiin! Suosittelen vilpittömästi tutustumista Itä-Helsinkiin. Itäkeskus (”Lähi-itäkeskus”) on ”ikkuna”, josta voi katsoa tulevaisuuteen. Sinne pääsee rautatieasemalta mukavasti metrolla. Rautatieaseman ulko-oven avauksella voi sattumoisin päästä jo heti alkuun ”ulkomaille.”

Sipilä on todennut nyt sen saman, minkä Halla-aho toi esille jo aikoja sitten. Maahan on tultu suurelta osin taloudellisten syiden takia. Moni tulija on alkanut ”elämään siivellä.” Hänellä ei ole mitään tarkoitustakaan integroitua työssä käyväksi ja veroa maksavaksi jäseneksi yhteiskuntaan.

Suomen politiikassa on se ongelma, että hyvätkin esitykset, kun ne tulevat väärää puoluetta edustavalta henkilöltä, eivät johda mihinkään. Niitä vastustetaan ”henkeen ja vereen” siitä huolimatta, että ne saattavat lisätä yhteistä hyvää.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Tässä on kuitenkin se hyvä puoli, että tämä haastaa muut puolueet kiinnittämään näihin asioihin huomiota, koska Halla-aho on nostanut esille epäkohtia, joihin on saatava muutos. Siksi tämä toimii hyvänä kimmokkeena sille, että muidenkin on tarkastettava näkökantojaan, koska enää ei olla niin puolueuskollisia kuin ennen vanhaan.

Kuten tuossa kirjoititkin, Sipilänkin on nyt ollut sanottava ääneen, että maahanmuuttopolitiikassa on ongelmia.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Mikkonen puolestaan tuntuu olevan sellaista suomalaista kansanosaa, jonka ei ole työelämään tarvinnut tutustua pitkiin aikoihin.

Käyn useita kertoja viikossa hakemassa vaimoani töistä vanhustenhoidosta. Suurin osa työvuoron lopettaneista kuuluu etnisiin vähemmistöryhmiin. Se, että etniseen vähemmistöön kuuluva hoitaja poikkeaa kotimatkalla kaupassa vaikkapa siellä Itiksessä, tekee tuosta arvokasta vanhustyötä tekevästä ihmisestä "siivellä eläjän".

Avaa Mikkonen se ihan oikea ikkuna ja anna ilman vaihtua. Vaikka oletkin toki oikeassa siinä, että monenmoista nuorisoa kauppakeskuksissa liikkuu. Siinä missä monillle kantasuomalaisille nuorille on harrastusmahdollisuuksia yllin kyllin, maahanmuuttajanuorille (ja toki myös osalle kantasuomalaisnuorillemmekin) ainoastaan kauppakeskukset antavat mahdollisuuden yhdessäoloon ja lämpimän tilan oleskella. Nuorten harrastukset maksavat pääkaupunkiseudulla tuhottomasti, joukkuepelipaikat joukkueissa maksavat satoja euroja kuukaudessa. Esimerkiksi lähihoitajan kuukausiansioilla ei monen lapsen harrastamista kustanneta.

Pyydän anteeksi henkilöön menevää osuutta kommenttini alussa. En voinut olla osoittamatta Mikkosen sortuneen samalla tavoin saarijärveläisen näkemyksen vähättelyyn.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Kun olisit jättänyt tuon ikärasismin pois kommentistasi, niin se olisi ollut jopa siedettävä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #74

Puolakka, pyysin jo kommenttini lopussa anteeksi tuota kommenttini alkuosaa. Sen läsnäolo tuntui tarpeelliselta osoittamaan juuri sitä, että Mikkosen kommentti alkoi juuri samankaltaisella vähättelyllä.

Mutta olet oikeassa. Kommentoijan vähättely millä tahansa perusteella on tarpeetonta.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #75

Mietipä itse, että ensin tietoisesti loukkaat ja sitten lopussa pyytelet loukkaustasi anteeksi. Onko se mielestäsi keskustelua edistävää käytöstä?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #76

Tuossa tapauksessa se vaikutti tarpeelliselta. Olihan Mikkosen excursio-ehdotus puettu täsmällisesti samanlaiseen keskustelijan avaajan vähättelyn kaapuun.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #80

Mikkola puhui paikkakuntien välisestä erosta maahanmuuttokeskustelussa, sinä sitävastoin syyllistyit ikärasismiin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #82

Höpsistä, Puolakka! Mikkola puhui eri paikkakuntien kansalaisten näköalojen eroavaisuuksista, vähätellen saarijärveläisen kirjoittajan näkemystä.

Minä puhuin eri ikäluokkien välisestä näkökulmien eroista.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #85

Alatko nyt jankuttamaan ilmiselvää ikärasismiasi valkoiseksi? Ei kuule onnistu.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #88

En ole maininnut iästä missään kohdin. Sinä sen sijaan olet hokenut sitä monen monta kertaa. Itse viittasin kommentoijan nykypäivän työelämätuntemukseen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #75
Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #79

Oho! Kiitos oikaisusta, Jussinen!
T: NiemELÄINen

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Kommentoija on ilmiselvästi tuohduksissa, josta osoituksena olen saanut näköjään uuden sukunimen. Omassa kommentissani sana ”moni” ei tarkoita sanaa ”kaikki.” Ne eivät ole synonyymejä keskenään. Ei kannata olla huolissaan ”siipiveikoista.” Eivät he täältä mihinkään lähde niin kauan kuin hyväuskoinen hölmöys saa jatkua. Kuka ”hullu” nyt lähtisi maasta, joka tarjoaa mm. ilmaisen asunnon siistissä jopa täysin uudessa kerrostalossa, ruoan ja terveyspalvelut.

Mitä omaan yli 40 vuotta kestäneeseen työuraani tulee, josta viimeiset 32 vuotta virkamiehenä, niin sinä aikana ei tullut oltua päivääkään lakossa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #86

Mikkola, en ole ollut tuohduksissani missään vaiheessa. Sukunimierheeni on ihan huolimattomuudesta syntynyt.

Nuo sinun yleistävät heittosi eivät peity moni/kaikki -kikkailulla. "Siipiveikot" ja muut pilkkanimitykset jatkuvat kommentissasi uudelleen ja uudelleen.

Ilmaisia asuntoja, terveyspalveluja ja perustoimeentuloa tarjotaan kaikille sellaista tarvitseville tarpeen mukaan. Ja kun koulutus ja sitä kautta välttävä toimeentulo on saavutettu, tuet vähenevät ja loppuvat. Sillä tavalla hyvinvointiyhteiskunta, se, jota viranomaisena olet ollut vuosikymmeniä edistämässä, toimii.

Käy Mikkola, sinä excursiolla: Viivähdä joku viikonloppu vaikkapa Laakson sairaalan parkkipaikalla siinä kello 14-15 välillä. Huomaat, että noista "siipiveikoiksi" ja "siivellä eläjiksi" nimittelemistäsi henkilöistä suurella osalla on myös ihan oikea ammatti.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #89

Suomen kieli on siitä erityinen kieli verrattuna esimerkiksi englannin kieleen, että joka sanalla on oma erityinen merkityksensä, joskin sen ymmärtämiseen tarvitaan luonnollisesti ymmärrystä.

Mitä näihin tulijoiden saamiin etuisuuksiin tulee, niin autokoulu on kuulemma ilmainen, autoon saa muutaman tonnin rahaa, auton katsastus, huollot ja bensa ovat kuulemma ilmaisia. Voiko tämä olla totta? Loogisena jatkumona muihin etuihin se tuntuu uskottavalta. Korjatkaa, jos olen väärässä.

Me olemme jopa lain edessä nyt eriarvoisessa asemassa perustuslaista huolimatta verrattuna tulijoihin. Tämän tuo esille sisäministeri Mykkänen omassa blogissaan. Valituksia voidaan tehdä valituksien perään mielin määrin aina uusin perustein huolimatta lainvoiman saaneista oikeuden päätöksistä. Lue Mykkäsen blogi ja kommentit. Voimassa on ns. kaksoisstandardi Helsingin hallinto-oikeudessa ja Korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Edesmenneellä viisaalla isoäidilläni oli sanonta ”perässä tulette, edelle ette mene.” Itselläni on jo sen verran ikää, että en tule näkemään tämän yhteiskunnan polarisoitumista siihen pisteeseen, joka saattaa johtaa lopputulemana yhteiskuntarauhan rikkoontumiseen.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #100

"Mitä näihin tulijoiden saamiin etuisuuksiin tulee, niin autokoulu on kuulemma ilmainen, autoon saa muutaman tonnin rahaa, auton katsastus, huollot ja bensa ovat kuulemma ilmaisia."

Onko todellakin näin? Olisi hyvä saada tosiaan tälle jokin vahvistus, muuten tämän tiedon/huhun levittäminen haiskahtaa tarkoitushakuiselta. Itse olen törmännyt näihin samoihin väittämiin, mutta kysyttyäni lähdettä on osoittautunut sen olevan tasoa MV-julkaisu. Toivottavasti joku tosiaan antaa pitävän vahvistuksen väitteille!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #124

Ilmeisesti ja muistaakseni joillekin bussikuskeiksi koulutetuille on kustannettu ajokoulutusta linja-autokortin saamiseksi.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #100

Tähän päivään mennessä kukaan ei ole pystynyt todentamaan (ainakaan minulla ei ole havaintoa), että maahanmuuttajat/turvapaikanhakijat saisivat mitään etuisuutta tai tukea, jota vastaavassa asemassa oleva kantasuomalainen ei saisi.

Huhuja ja väiitteitä, joilla lietsotaan ulkomaalaisvastaisuutta, kyllä riittää.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #100

Mistähän ihmeestä, Mikkola, näitä käsityksiäsi ammennat? Ihan kirkkaalla otsallako oikeasti puhut puuta heinää ilmaisista autokouluista, auton hankintakuluista, katsastusmaksuista ja polttoaineista?

Onko sinulle koskaan kerrottu, että valehteleminen on rumaa.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #140

Punavihreä oikeistopopulisti ei tunnu tuohtuneena ymmärtävän, että kommenttini sisältää kysymyksen:

”Voiko tämä olla totta”?

Kysymyksen esittäjää eli minua on sopimatonta leimata julkisesti valehtelijaksi. Tuohtumus tuntuu saaneen sinussa vallan, kun sukunimikin muuttui toiseksi ikärasismista nyt puhumattakaan. Koeta nyt rauhoittua, kun ikääkin tuntuu kuvasta päätellen olevan.

Vanha kansanviisaus sanoo ”kysyjä ei tieltä eksy.” Minulla on myös sanonta: ”Tieto on pääomaa, jota ei voi ulosmitata.”

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #146

Punavihreä oikeistopopulisti? "Maahanmuuttokriitikoiden"/persujen tekstit saavat aina vain koomisempia piirteitä.

Mikkolan on turha yrittää vähätellä sanomisiaan. Jos esittää mv-tason väitteitä, siis ilman ainuttakaan pätevää perustetta tai lähdettä, niin kyse on valehtelusta - vaikka kuinka lisäisi voiko tämä olla totta? -lauseen.

Kun kirjoitit, että tällaisia etuuksia "kuulemma" tarjotaan, niin voisitko paljastaa lähteesi?

Veikkaan, että et.

Levität siis tietoisia valheita.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #148

"Punavihreä oikeistopopulisti" on Niemeläisen omasta esittelystä.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #155

Kiitos tiedosta - kyse on siis itseironiasta. :D

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #146

Olen kuullut noita samoja väitteitä moneltakin "maahanmuuttokriittiseltä", ja kukaan heistä ei ole pystynyt kertomaan niille luotettavaa lähdettä. Mikäli olisi, kirjoittaisin ehkä itsekin asiasta tuohtuneena ja puolustaisin yhdenvertaisuutta myös tukien suhteen.

Itse en voisi kuvitellakaan levittäväni noinkin rankkoja väitteitä ilman lähdekontrollia. Kuulemma ei riitä, eikä väitteen naamioiminen epävarmaksi. Baareissa noita juttuja levitetään samalla metodilla. On kuultu kaverin kaverilta, jonka tutun vaimo on sossussa töissä ja tietää miten asiat on! Siinä sitä sitten syntyy sitä ulosmittaamatonta tietoa...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #146

Tuohtumus tuntuu olevan edelleen toisessa päässä. Jo toisen kerran henkilökohtaisuuksiin meneminen osoittaa tuohtuneisuutesi selvästi.

Ikärasismista ei ole kyse, puhuin työelämän tuntemuksesta. Siinä sinulla tuntuu olevan pahoja puutteita.

Puet olemattomuuksia kysymyksen muotoon kertomatta lähdettä, josta nämä perättömät väitteesi ammennat. Minä uskon edelleen väitteesi olevan suoranaista valehtelua.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #157

Niemeläisen käyttäjän esittelyssä lukee: ”Punavihreä oikeistopopulisti, joka pysyy tiukasti keskustassa.” Totuuden esille tuominen ei ole henkilökohtaisuuksiin menemistä.

Mitä työelämän tuntemukseen tulee, niin toimin 37 vuotta esimiesaseman mukaisissa tehtävissä.

Apulaiskaupunginjohtaja Razmyar totesi aikaisemmin tämä verkkolehden haastattelussa. ”-Toivottavasti valtion suunnalla ymmärretään, että meidän erityiskysymys on maahanmuutto. 100 000 vieraskielisen asukkaan raja menee rikki tänä vuonna. Helsinki on täysin erityinen luvuissaan. Se tarkoittaa, että kouluissa alkaa olla yhä enemmän vieraskielisiä nuoria.”
Maahanmuutosta on tullut siis nyt erityiskysymys Helsingissä. Työperäisen ja terveen maahanmuuton osalla tätä ei ilmennyt aikaisemmin vuosikymmenten aikana. Työperäinen maahanmuutto ja sosiaaliturvaperusteinen maahanmuutto ovat kaksi eri asiaa.

Autoiluun liittyvä asia tuntuu nyt olevan äärimmäisen tärkeä asia, mutta aikaisemmassa kommentissani esiin tuomani kaksoisstandardi ei tunnu sitä olevan. Tämä liittyy myös koulutukseen. Tiedän lähipiiristä tapauksen, jossa yhdeksän kuukauden koulutus uuteen ammattiin katkesi tylysti perjantaipäivänä kutsulla opettajanhuoneeseen. Siellä ilmoitettiin, että rahat on nyt loppu ja koulutus lopetetaan. Samaan aikaan samassa oppilaitoksessa maahanmuuttajille suunnattu samainen koulutus jatkui entisellään. Näin siis kohdeltiin suomalaista armeijan käynyttä miestä.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #174

Tuo tapaus on kieltämättä ikävän kuuloinen. Mutta mikä estää kertomasta mistä oppilaitoksesta ja koulutuksesta on kyse? Nyt taustojen selvittäminen on käytännössä mahdotonta. Onko kyseessä rahoituksen tuleminen eri lähteestä, sponsorointi tms? Onko oppilaitos yksityinen vai julkinen?

Sinänsä oma kysymyksensä on, miten asevelvollisuuden suorittaminen liittyy asiaan?

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #184

Turha on mennä yksityiskohtiin. Tehtyä ei saa tekemättömäksi. Tässä maassa tämän tyyppisten asioiden tutkiminen ei johda yhtään mihinkään. Me elämme ”oikeusvaltiossa.”

Asevelvollisuuteen liittyy sotilasvala tai sotilasvakuutus ja ne taas velvoittavat Isänmaan puolustamiseen. Luulisi nyt, että edes tällä olisi ollut jotain merkitystä, vaan eipä ollut. Tulijoille ”korvamerkitty” valtion raha ratkaisee.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sotilasvala

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #187

Jää siis huhun asteelle! Tuon valan olen vannonut vuonna 1974, mutta en löydä siitä kohtaa, joka oikeuttaisi sen vannojan saamaan opiskelupaikkaa. Sinänsä juhlallinen vala, mutta asiayhteyttä en löydä hyvällä tahdollakaan...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #188

Kysymyksessä oli oma poikani ja hänen suomalaiset opiskelutoverinsa.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #190

Kun et suostu väitettäsi yksilöimään, herää epäily, että jatkat valehtelua.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #191

Tässä erinomaisessa verkkolehdessä olen kirjoittanut kommentteja yhteensä 965 sivua (koko A 4) 1.4.2011 lähtien tähän päivään mennessä ja ensimmäisen kerran minua on alettu syyttää valehtelijaksi.

Tässä välillä tulin kirjoittaneeksi kommentteja 454 sivua (koko A 4) Taloussanomissa. Siellä ei kukaan syyttänyt minua koskaan valehtelijaksi.

On hyvä, että kaikki kirjoittamani kommenttini ovat tallella tiedostoina tietokoneessa, jos niitä joutuisi vaikka tarvitsemaan. Sitähän ei voi koskaan tietää, mitä maailma voi tuoda tullessaan.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #206

Olen pahoillani siitä sävystä, johon keskustelu on päätynyt. Itse en ketään ole syyttänyt valehtelusta, huhujen levittämisestä kylläkin.

Nykyinen some-keskustelu on kärjistävää, ja onkin oltava tarkkana, että pystyy esittämään väitteilleen luotettavan lähteen. Muuten leimautuu valheiden/huhujen levittäjäksi, vaikka on itse tullut vedätetyksi.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #210

Minä olen kyllä tietoisesti kärjistänyt. Niin paljon olen näitä perusteettomia pakolaisille ostetaan autot -juttuja lukenut, että usko niiden levittäjien vilpittömyyteen on ruvennut horjumaan.

Toivottavasti olen Mikkolan kohdalla väärässä, ja niin muodoin pyydän anteeksi kärjistystäni.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #206

"En voi valehdella, koska olen usein puhunut totta, eikä kukaan ole ennen syyttänyt valehtelusta."

Mikä argumentti.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #190

Vastaus tuli kysymykseen, jota en esittänyt eikä tieto edistä asian selvittämistä lainkaan! Tulee mieleen: "Suomalainen on sellainen..."

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #174

En ole väittänyt ettet ole aikoinasi työelämää nähnyt. Totesin vain, että siitä tuntuu kuluneen aikaa.

Jos kävisit katsomassa työtä tekeviä ihmisiä, huomaisit, että käsityksesi työelämästä on jäänyt jo joksikin aikaa päivittymättä. Älä ihmeessä väitä, että ulkomaista alkuperää olevat ihmiset olisivat vähemmän työteliäitä tai yrittäviä kuin kantasuomalaisetkaan.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Hyviä pointteja tuossa Halla-ahon puheessa, mm. tämä: "Kun puhutaan yhteiskunnan perustoiminnoista kuten lastensairaaloista, homekoulujen korjaamisesta, terveyskeskusverkostosta, inhimillisestä vanhustenhoidosta, poliisipalveluista tai tieverkoston ylläpidosta, poliitikot riitelevät pikkurahoista. Ei ole varaa, he sanovat. Samaan aikaan kaikki puolueet, perussuomalaisia lukuun ottamatta, kannattavat kehitysapumenojen kasvattamista puolella miljardilla eurolla vuodessa. Muut puolueet eivät näe mitään ongelmaa siinä, että Suomi käyttää satoja miljoonia euroja vuodessa Ruotsin kautta tulevien turvapaikkaturistien majoittamiseen ja viihdyttämiseen vastaanottokeskuksissa."

Kysymys on siis priorisoinnista. Jos perussuomalaiset tarjoavat selkeän vaihtoehdon, jossa ongelmat tunnistetaan ja niihin konkreettinen ratkaisuehdotus, niin uskon, että siitä tulee vaalien todellinen haastaja.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Halla-ahon mukaan pitää elää suu säkkiä myöten, eli velkaa ei pidä ottaa, joten Halla-aho on suurin köyhän, eläkeläisen ja työttömän vihollinen.

Halla-aho ei edes halua hallitukseen,koska siellä joutuu tekemään kompromisseja, hän katsoi hallitukseen menon ongelmalliseksi.

Miksi siis äänestää persuja, jos he eivät näistä ylevistä tavoitteista huolimatta halua niistä asioista päättämään?

Kulman takaa onkin kiva huudella, kun ei ole mitään vastuuta, ihan normaalia perussuomalaista toimintaa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Eikö Halla-aho nimenomaan halunnut mennä hallitukseen? Kompastuskiveksi muodostui se, kun hän vaati hallitusohjelmaan kirjattua maahanmuuttopolitiikkaa noudatettavaksi.

Se on siis hyvä, että Halla-aho haastaa, koska muiden puolueiden on reagoitava tähän. Jos persut onnistuvat tavoittamaan tavallisen suomalaisen, niin silloin heillä on tietenkin kaikki mahdollisuudet onnistua.

Joka tapauksessa tämä nostaa muiden puolueiden tarkkaavaisuutta, koska kaikki kuitenkin kilpailevat äänestäjistään.

Se on vähän niin kuin kun Lidl tuli Suomeen, niin tämä pakotti muut tarkistamaan konseptejaan ja hintojaan. Tämä siis rautalankaesimerkki muusta käytännön elämästä. Kilpailulla on siis myös hyvät puolensa, koska ne ovat yleensä aina kuluttajaystävällisiä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #92

Veikkaanpa, että vaalikeskusteluissa maahanmuutto on erittäin pieni osa, siellä puhutaan sotesta, työttömyyden hoidosta, eläkeläisistä, EU:sta jne.

Eli se on niin pieni osa mitään, että hiljaa taitaa olla Halla-ahon pitkään.

Ja uusimaassa haastattelussa hän nimenomaan sanoi, että hallituspaikka on hankala, kun joutuu tekemään kompromisseja.

Toisaalta persuilla ei ole sitä pelkoa, että kukaan heitä hallitukseen pyytäisi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #95

"
Veikkaanpa, että vaalikeskusteluissa maahanmuutto on erittäin pieni osa
"

On mahdollista että veikkaat taas väärin. Ruotsissakin veikattiin aikanaan ettei maahanmuutto ole tärkeä kysymys, ja nyt se on gallupista riippuen joko tärkein tai toisiksi tärkein kysymys koko vaaleissa.

Mahdollisesti Suomessa asian saa pysymään paremmin piilossa, koska sekä Tanska että Ruotsi (ultra-vaaralliset maat joiden kautta Suomeenkin tullaan pakoon) ovat kiristäneet selvästi omaa linjaansa - Suomi ei moista tietenkään uskalla edes harkita.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

No, niin Petteri on taas mieliaiheessaan ja suusta tulee tulta ja tappuraa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #94

No persujen puhee on tuuleen huutelua, sillä tärkeämpää on keskittyä niihin puolueisiin, joilla on edes mahdollisuus hallitukseen.

Oppositiossa ei Suomen linjaa määritetä, ja vain yksi puolue on nyt jo oppositioon asetettu, ja se on persut.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #94

Iiskonmäki jossakin blogissa sanoikin hyvin, että persujen pelko on viisauden alku. Ihan jokainen puolue joutuu tarkistamaan kannanottojaan suhteessa toisiin puolueisiin, koska näin pyritään varmistamaan se oma äänestäjäjoukko.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hyviä pointteja!!??

Halla-aho on puhunut aiemmin, ettei pakolaisten vastaanottamista Suomeen pidä lisätä, vaan pakolaisuutta on torjuttava kohdemaissa. Nyt Halla-aho haluaa lopettaa kohdemaiden tukemisen lisäämisen.

Tuolla puolen miljardin euron lisäpanoksella pyritään nimenomaan torjumaan taloudellisen maahanmuuton tarvetta. Sitä jota Halla-aho kutsuu ivallisesti "turvapaikkaturismiksi".

Olemme keikkuneet pitkään taloudellisessa ahdingossa. Hyvinvointia ei ole ollut jaettavaksi. Oli onnenpotku, että turvapaikanhakijoiden vyöryn vanavedessä syntyi taloudellinen nousukausi. Nyt poliisivirkoja on saatu lisättyä, homekoulukorjauksia on saatu liikkeelle.

Toki Perussuomalaiset ovat kritisoineet poliisien lisäämisestä: eihän niitä pidä Perussuomalaisten mielestä sijoittaa osoitettuihin ongelmakohtiin. Perussuomalaisten kannanottojen mukaan lähiöpoliisit ja nettipoliisit ovat olleet täysin tarpeettomia.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Kehitysavun kirouksesta on puhunut ja kirjoittanut näissä tehtävissä 40 vuotta toiminut ex-suurlähettiläs Matti Kääriäinen. Jos et Halla-ahon puhetta halua ymmärtää, niin ehkäpä Kääriäisen kannanotot avaavat paremmin silmiäsi. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000865704.html

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #87

Mieleeni tulee Sambialainen Dambisa Moyo. Nainen, joka tietää ehkä vielä paremmin kehitysavun kirouksesta kuin evp. suurlähettiläs Kääriäinen. https://fi.wikipedia.org/wiki/Dambisa_Moyo

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #103

Kiitos Vesa linkistä, tässähän viisas nainen. Pitääpä tutustua tarkemmin!

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #111

Sambialaisen Dambisa Moyon lisäksi kenialainen James Shikwati ovat kritisoinut kehitysapua. https://www.dw.com/en/james-shikwati-africas-devel...

Samaa on tehnyt edesmennyt entinen YK:n pääsihteeri Kofi Annan. Miksi emme kuuntele mitä heillä on ollut sanottavana?

Afrikan mantereen suunnalta kuuluu myös puhetta, jonka mukaan Kiinan toimintaakin pidetään kannattavampana kuin lännen myöntämää kehitysapua. Tämä siitä huolimatta vaikka tiedämmekin, ettei Kiina toimi pyyteettömästi alueella, vaan omaa etua ajaakseen ja luonnonvaroja hyödyntääkseen kuten niin moni muukin maa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #87

Kääriäinen on täysin oikeassa:

"Mistä sitten aloittaa ongelmien purkaminen? Kääriäinen kirjoittaa, että monikansallisten yritysten verojen välttely on lopetettava, veroparatiisit suljettava ja luotava kehitysmaiden ongelmat tunnistava kauppajärjestely. Myös omaan kukkaroon on syytä katsoa."

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #87

Kehitysavun momentilta on menossa myös pakolaisleirien ylläpitoon tarkoitetut varat. Jos emme maksa pakolaisleirien ylläpidosta, miten me sitten tuemme niiden ihmisten auttamista paikan päällä, Puolakka?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #141

Korkeatasoisiin pakolaisleireihin mielestäni tulisi satsata, jotta ihmisillä olisi inhimilliset olot pakolaisleireillä siihen asti, kunnes pääsevät palaamaan kotimaihinsa kriisin lauettua, tai että heidät osoitetaan johonkin kohdemaahan pakolaisleireiltä käsin.

Kuitenkin, kun katsoo noita ulkoministeriön tilastoja, niin en ole ollenkaan vakuuttunut siitä, että kehitysavun nosto kohdentuisi nimenomaan pakolaisleirien ylläpitoon. https://um.fi/suomen-kehitysyhteistyon-maararahat

Nykyisiä määrärahoja on mahdollisuus priorisoida, eikä niin että suomalaisten veronmaksajien kukkarosta ollaan aina vaan hamuamassa lisää.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pääministeri Sipilä käytti turvapaikanhakijoista Halla-ahoakin tylympää kieltä ja kutsui TV-haastatteluissa näitä ihmisiä ” liikkeellä olijoiksi”.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #91

Vaalit?

Tai sitten hyvä hallituskumppani persuille, kumpaan uskot?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #93

Vaalit. Tai ehkä se Sipiläkin on voinut järkiintyä, mutta en pahemmin luota häneen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #93

Koska lausunto tuli pääministeri Sipilän suusta niin motiivina voi olla ainoastaan raha ja nimenomaan henkilökohtaisella tasolla.

Aika näyttää miten Sipilöiden lisävaurastuminen liittyy ” liikkeellä olijoiden” torjumiseen kotiinsa kutsumisen sijasta.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Tuolla puolen miljardin euron lisäpanoksella pyritään nimenomaan torjumaan taloudellisen maahanmuuton tarvetta."

Miksi vain puoli miljardia? Paljon suurempi teho saataisiin 10 miljardilla.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #98

Vielä parempi mikäli annetaan kaikki rahat muualle. Mitä enemmän, sen parempi. Logiikka on 100-varma ja tehoa löytyy.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Oletko tosiaan sitä mieltä Kai, että turvapaikanhakijoiden vanavedessä syntyi taloudellinen nousukausi, sekö sen sitten pistikin alulle (turvapaikanhakijoiden vanavesi) meillä eikä suhdanteet tai edes Sipilän hallitukset toimet?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tuossa on kyllä syytä olla jo huolissaan tohtorin ymmärryksestä. Ihan kuin se tajuaisi, että tuollaisten kummallisten käsitteiden kuin "turvapaikkaturisti", "enemmistön oikeudet" tai "elintasopakolainen" käyttäminen kertoo fasismissa tavallisesta hämäävän uuskielen viljelystä.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari
Kristian Kardén

Halla-ahon ajatukset peräisin 30-luvulta. Vanha Aatu olisi mielissään. Täällä ei kaivata Trumpin, Erdoganin, Bibin fasismia.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Halla-aho ajaa Suomeen monokulttuuria, sellaista Unkarin ja Puolan ja Israelin linjaa, jossa kansalaisten itsenäiselle ajattelulle ei jää sijaa, kun ylhäältä käsin ilmoitetaan mikä on oikeaa ja mikä vääriää ajattelua.

Näiden Hallu-ahon linjausten myötä nimittäin seuraisivat oikeuslaitoksen päätösten alistaminen poliittisille päättäjille, sananvapauden kutistaminen koskemaan vain samanmielisiä kuin hallinto – ja lopulta totalitarismi, ei sen vähäisempää.

Näiisä Hallu-ahon puheissa törmätään sananvapauden nimissä sananvapauteen: saako olla sitä mieltä, että sananvapautta pitää merkittävästi rajoittaa?

Mielestäni saa, mutta sellaisen jälkeen pitää myös ottaa vastuu sanoistaan. Toisin sanoen on viisainta pitää turpansa kiinni.

Se lienee lyhytnäköisten poliittisten irtopisteiden keräilijälle kuitenkin mahdotonta.

Ville Jaako

Ihan mielenkiinnosta kysyn, mistä ulostulosta on saanut käsityksen halusta rajoittaa sananvapautta? Kuka tällaisen ulkostulon on tehnyt ja milloin? Edes suuntaa antavasti jos voit vihjaista.

Oman käsitykseni mukaan persut ja muut kansallismieliset on ainoita, jotka nimenomaan puolustaa sananvapautta kaikkinensa, laittomia uhkauksia ja rikokseen yllytyksiä lukuunottamatta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No kun ottaa Halla-ahon, hakkaraisen ja Huhtasaaren toimet esille, niin huumoriahan tuo puolue pystyy näemmä tuottamaan.

Onhan aina jokaisessa maassa muutaman prosentin verran hörhöjä, ja uskollisia.

Mitään vaaraa, tai vaikeutta suomalaisille persut ei enää aseta, se aika tuli ja meni, ja nyt sitten ihan eri puolueet tulevaisuudessa Suomen asioista päättävät.

Täällä somessa persut osaavat pitää älämölöä, mutta sekään ei ketään vahingoita, hauskoja veitikoita.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Vähättely saattaa kääntyä itseään vastaan. Blogeissa ei äänestetä ja uskon, että Halla-aho panostaa nyt tosissaan, koska hänellä itsellään on kuitenkin näytön paikka puoluejohtajana.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tottakai jokainen puolue panostaa, mutta näköalattomuudella ja yksisilmäisyydellä saa maksimissaan sen 10% äänistä.

Yhdellä asialla ja yhdellä huudolla saa muutamat liikkeelle, ei mitään kansanjoukkoja.

Soini sai puheillaan kaikki liikkeelle, pelimies, hyvät jutut ja lähetyttävä karismaattinen poliitikko, siinä ei ratkaise mitkään lupaukset, kun äänestetään.

Sanoppa kuka voi sanoa, että Halla-aho villitsee äänestäjät ja on kansanmies. :)

Halla-aho on täysin väärässä paikassa, eikä ole mikään puoluejohtaja, joka saa äänestäjät liikkeelle, siinä ei äly tai tieto merkitse, sen tulee Halla-ahonkin huomaamaan.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #129

Mitä hyötyä siitä oli, että Soini villitsi ihmiset? Takinkääntöjen ihmeellisessä maailmassa ehkä, mutta Soini petti äänestäjänsä totaalisesti, joten mieluummin katson, jos Halla-aho pystyy hillityn analyyttisesti tuomaan esille ongelmakohtia ja niihin konkreettisia ratkaisuehdotuksia. Jos hän tässä onnistuu, niin silloin hänellä on mahdollisuus saada tavallinen suomalainen taakseen.

Mervi Eskelinen

Kovasti tuntuu näitä meidän suomalaisia häiritsevän perussuomalaisten teesi "Olemme suomalaisten puolella".

Jos te suomalaiset ette halua olla suomalaisten puolella niin kenen puolella te olette? Vai oletteko kenenkään puolella?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tätä Mervi minäkin olen usein ihmetellyt.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Urheilukilpailussa on ymmärrettävää olla fanaattisesti oman faniryhmänsä puolella, mutta muutoin on syytä ottaa objektiivinen järki käyttöön.

Perusteeton "omalla puolella olemisen oikeutuksen" korostaminen antaa samantien myös kaikille muille ryhmille objektiivisen oikeuden olla itsekkäästi "omalla puolellaan" - myös muslimeille. Kyse on tarpeeettomasta ja ketään hyödyttämättömästä vastakkainasettelusta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jo silloinen tasavallan presidentti Mauno Koivisto ehdotti aikoinaan kansallisuustunnusten poistoa olympialaisista ja tilalle esimerkiksi EU-hymniä ja EU-lippua suomalaisen urheilijan voittaessa olympiakultaa.

Ehdotus ei ottanut Suomessa tulta.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Tätä olen myös ihmetellyt. Taustalla on hyvin yksinkertainen syy yhteys, sillä yritetään perustella ja oikeuttaa pakolaisvirrat. Eipä heillä on Suomalaista syntymätodistusta, eikä liioin Passia jossa kansalaisuus osiossa määritellään Suomalaiseksi jne. Kansalaisuuden kyllä saa hakemalla, mutta se on pitkä prosessi.

Sosialisteille tämä on ydinfysiikka näemmä

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

kun lukee teidän viherdemarivassari hymistelyä,niin ei ihme että tuonkin verran persuilla kannatusta,,toivon että teidän bessewissermaailmankuvanne kokee öbaut 18% järkytyksen,se olisi teille oikein !

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Mistä teillä demareilla riittää jatkuvaa energiaa ja taivastelua
tuhansien kilometrien päässä olevien maiden ongelmien vatvomiseen ?
Afrikan valtiot ovat itsenäisiä ja itse omat johtajansa vaaleilla
valinneet "persläpiensä" johtoelimiin. Olisiko jotensakin ylivoi-
maista keskittyä Suomen sisäisiin asioihin, kun koko maailman
pelastaminen tuskin onnistuu? Ostakaa karttakirja vaikka divarista
ja verratkaa Suomen kärpäsen jätöksen kokoista plänttiä pelkastään
Afrikan maanosaan, saatika väkilukuun suhteutettuna. Ja laskeutukaa
alas maanpinnalle pelastamaan Suomea, niin saatte uskottavuutta
äänestäjien silmissä. Ja kuka on suomen kansalinen, menkää laiskan-
läksylle peruskouluun takaisin, jos käsitteen merkitys on epäselvä.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela

Hietanen vastaa tietenkin vain itse kommentistaan, mutta afrikkalaisten valtioiden parlamenttien kutsuminen persläviksi (ilmeinen yhteys Trumpin vastaavaan retoriikkaan), kertoo yleisemminkin persujen kannattajien rasistisista asenteista.

Osa piilottaa sen paremmin, osa huonommin.

Petri Hämäläinen

Täysin naurettava mielipidekirjoitus.

Hienoa että Halla-Ahon puhe linkitettiin tähän juttuun, niin saadaan hieman valoa valheiden tunneliin.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela

Hämäläisen teksti on aivan normaali: ei argumentteja.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Argumentteja? Hämäläinen on nähnyt valon. Halleluujaa!

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Esille nostamani aihe ainakin kiinnostaa monia. Kiitokset kaikille kommentoijile.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Keskustelun avauksena tämä oli hyvä, siitä kiitokset!

Markku Niinimaa

Vain jokunen kymmemen vuotta takaperin,oli täysin normaalia,että suomalaiset poliitikot ajoivat suomalaisten asiaa. Jos poliitikkoa tuon toiminnan perusteella joku olisi pitänyt rasistina,olisi todennäköisesti päässyt vähäksi aikaa yhteiskunnan rahoittamalle lepojaksolle laadukkaaseen hoitolaitokseen. Se,että valtioilla oli itsemääräämisoikeus rajojensa valvontaan,pidettiin täysin luonnollisena. Valtion kansalaisia kutsuttiin suomalaiseksi,heillä oli kansalaisuuden todentamiseksi passi. Passia näytettiin tullivirkailijalle tullessa ja mennessä. Käytäntö oli yleinen ja ainoa tunnettu,läpi koko maailman.Sellaista se oli aikoinaan.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Vihervasemmisto usein nimittää suomalaisia mm. rasisteiksi. Tuskinpa he tällä somaleja tai irakilaisia maahanmuuttajia tarkoittavat. Heillä itselläänkin on siis selvä käsitys, mitä tarkoitetaan suomalaisilla. Tästä on hyvä lähteä liikkeelle.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela

Lahtinen leikkii tyhmää. Vain vähemmistö suomalaisista on rasisteja.

Eikä ketään nimitetä rasistiksi kansalaisuuden tai suomalaisuuden perusteella: sehän olisi rasismia.

Rasistiksi kutsutaan mielipiteiden ja asenteiden perusteella.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Suomalaiset kuulemma
- ovat väkuvaltaisia, tiettävästi geneettinen erikoispiirre
- kuluttavat alkoholia liikee
- hakkaavat vaimojaan rutiininomaisesti
- ovat kammottavia rasisteha

Jne.

Eli kyllä itseinhoa tursuavalla vihervasemmistollakin on selvä kuva, mitä tarkoittaa suomalainen

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela

Jatkat samaa höpötystä.

Mainitsemasi asiat ovat kaikki sellaisia, että jos joku näin väittää, niin se tarkoittaa, että ilmiö on tässä maassa asuvilla keskimääräistä yleisempi.

Keskimääräistä.

Kukaan ei väitä niiden koskevan kaikkia suomalaisia.

Ja se, että puhuu suomalaisista, ei tarkoita välttämättä sitä, että pystyisi tai osaisi käsitteen sisällön tarkasti määritellä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

"Ja se, että puhuu suomalaisista, ei tarkoita välttämättä sitä, että pystyisi tai osaisi käsitteen sisällön tarkasti määritellä."

Se, että heittää ilmoille tälläisen "käsitteen", olisi myös fiksua itse kertoa "mikä" määritelmä on oikein. Kertokaa nyt meille tyhmille Suomalaisen ja Suomen Kansalaisen ero?.

Ei helvata "että pystyisi ja osaisi". Oletko Einstainin reinkarnaatio?.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #167

Ilmeisesti Risto Einstein on sitä mieltä, että kansalaisuus tekee ihmisestä suomalaisen. Edeltävästä keskustelusta voit nähdä, että kaikki (esimerkiksi persut) eivät ole samaa mieltä.

Onko Husu mielestäsi suomalainen? Tai Gennadi Timtsenko?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #183

Onhan Husu suomalainen. Lisäksi se on fiksu.

Käyttäjän TiuskeaRakki kuva
Eero Nevalainen

Harvinaisen heikkoa tahallista tyhmyyttä. Äärimmäinen vastaesimerkki jossa vaikkapa Suomen sosiaaliturva taattaisiin kaikille koko maailmassa, ei varmaan ole kirjoittajan tavoittelema asiantila, joten se "suomalaisuuden" käsite voidaan kyllä määritellä, joskaan se ei ole niin naiivin suoraviivainen asia kuin esitetty olkiukko väittää. Kansalaisuus on tosiaan sosiaaliturvan kannalta se kriteeri, mutta eihän sitä edes yritetä käsitellä.

Suomenruotsalaiset vedetään tähän ihan turhaan. Vaikka heihin liittyy sitten eri kysymyksiä erityisesti sen kielen muita ihmisiä velvoittavuuden suhteen, niin sosiaaliturvamielessä he nyt ihan varmasti ovat "suomalaisia", koska "ovat olleet täällä vuosisatoja", mikä ilmeisesti siis on kirjoittajankin mielestä hyvä kriteeri suomalaisuudelle.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Jokainen ajattelee vain omaa etuaan. Myös Halla-aho.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

Kaikki Suomen kansalaiset ja kansalaisuuden saaneet ovat suomalaisia.

Suomen tulisi auttaa suomalaisia ja sen jälkeen myös muita. Tilanne on nyt jotain muuta, koska velkarahaa syydetään sinne sun tänne. Enemmän sinne.

Toimituksen poiminnat